Tofas Team

Tam Versiyon: Enjeksiyon Sistemi ve Benzinde Patırdama
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Selamlar,

98 i.e klimalı bir aracım var.daha önce enjeksiyon sistemiyle ilgili bir konu açmıştım ancak sorunum tekrar kendini yineleyince tekrar  gündeme getirmek istedim.

Daha önce enjeksiyon arıza ışığı yanıyordu çözüm olarak akü kutup başını şöküp kontağı aç-kapa yapınca düzelmişti.

Şimdi enjeksiyon arıza ışığı yine yanıyor hem benzinde hem lpg de, lpg de yanmasının doğal olduğunu biliyorum.

Aslında benim sorunum aracı benzine alınca patırdama ve dur kalklarda özellikle sendeleme yapması.

Kısaca anlatacak olursam;
Aracı çalıştırdım, benzine aldım trafiğe çıktım, seyir halindeyken ilk 3 vitese kadar sabit hızla gittiğim durumlarda aracın sendeleme yapması, yüksek hızlarda ise 5. vitesten 4. vitese düşüp ayağımı debriyajdan çektiğimde eksozdan pat diye ses duymam.

Tamirci , usta yorumlarına göre;Eksoz patlamasının bu durumda bir önemi yok,önemli olan patlamanın hava filtresinin bulunduğu bölgeden gelmemesi.

Bir kaç ustayla görüştüm dediler ki;

"Başına işler açarsın bir sürü masraf çıkar karşına hiç uğraşma ve gerekmedikçe benzinde kullanma ve sana bu aracın bütün benzin sistemini değiştirsem bile 3-5 ay sonra yine aynı sorunla karşılaşacaksın.Çünkü tek nokta enjeksiyon bu motorlara uyumlu değil. 1.4 motorlar enjeksiyona daha uyumludur.
Bunu söyleyen kişi zamanında Tofaş'ın yetkili servisiydi ve biraz araştırma yaptım en sonunda bir videoya rastladım motor hocası da aynısını söylüyor.

"Beyin arızalı beyini değiştirelim düzelir"(Arıza ışığının sönmesi ve patırdamayı ortadan kaldırmak için)
-Bahsettiği ECU yada IAW ünitesi kdv dahil 1.000 TL  (Bu paranın üzerine biraz daha ilave edip motor rektefe ederim şahsen)


"Enjektörün arızalı olabilir,değiştirince aynı şekilde enjeksiyon ışığın söner ve  patlama yapmaz."(Bunu söyleyen Elektrikçi)
-Enjektör ortalama 150-200TL civarında.

"Bujilerini orjinali yerine bosch marka kalem buji ile değiştirirsen sadece patlama-sendeleme sorunun çözülecektir.(Bunu söyleyen LGP işleriyle uğraşan kişi)
-Bakmadım ama en fazla 50-100TL arasındadır.

İlk yorum bana %50 matıklı geliyor.Mantıklı gelmeyen diğer %50'si ise şudur;
Ortada bir sorun var ve yıllarca bu sorununun üzerinde hiç durulmamış, yapamadıkları yerde enjeksiyonlu araç almayın onlar yok patlama yapıyor yok arıza ışığı hiç sönmüyor.Bir şeyi bilirsen hep yaparsın derim ben.

Kişisel olarak da takıntılıyım özellikle bu konuya, zamana yayarak da olsa mutlaka çözmeliyim!

Teşekkürler,
Beyin arızlıysa rektefiye etsende yine aynısı olacak arızalıysa ya çıkma alacaksın ya da sıfır mutlaka değiştireceksin
patlatma sadece benzindeyse enjektör ve karbüratör üzerinde yoğunlaşmalısın bence
@mort nickli üyemiz dökümanları toparladı arızalar ve çözümlerini sundu konularını incelemeni tavsiye ederim http://www.tofasteam.com/search.php?action=results&sid=d6a3e886f0f910df86df30140bf01db2
Tofaş 1.6 ie motorlarında kullanılan orjinal bujisi
[Resim: 7760384.jpg]
Öncelikle orjinal bujiden kaçma.Aracındaki arızaya gelirsek şayet lambda  sensörü denilen parçadan gelme ihtimali yüksek forumda lambda sensörünün çalışma pırensibi ile alakalı bilgi mevcut oraya bakarak bilgi alabilirsin.
Bujilerini yukarıda gösterdiğin orjinaliyle değiştirdim.
Çalışma yapmış olduğun diğer konuyla ilgileniyorum.İki farklı yere yazmamak adına açmış olduğun konularda yorum yaparak bilgi paylaşımı yapabilirz.

Teşekkürler,
Benim araç 1.4 ie , bende champion marka buji taktım geçen yaz bi sorun yok gibi ama daha başka öneriniz varmı yenilerken onu takayım ? 
Orjinal bujiyi tak başka buji olarak forumda iridyum buji deneyenler var shefo ya sorabilirsin mesela memnun kalmıştı
Demke bujide 1.4 , 1.6 farkediyor ha ?