Tofas Team

Tam Versiyon: Tork Nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Tork araç motorlarındaki moment kuvvetidir. Birbaşka deyişle gücün uygulanma şeklidir. Pistonlar krank miline ne kadar bir itme kuvveti uygularsa torkta o kadar fazla olur.
Dizel motorlarda piston kol uzunluğu benzinli motorlara göre daha uzun olduğundan torku daha yüksek olur. Pratik olarak anlatmamız gerekirse…Bir adamı devirmek için iki kişi aynı gücü kullanacak birisi adamı bacağından iterken, diğeri ise omuzundan. Omuzundan itekleyen adamın verdiği zarar daha yüksek olacaktır ve hatta belki tek başına devirebilecektir. Ama bacaklarından itenin ise pekte şansı bulunmayacaktır. Daha fazla güç uygulaması gerekecektir. Yani kısacası tork aracın az güçle ne kadar çok iş yapabileceği anlamına gelmektedir. İşte bu sebeptendir ki dizel motorlar daha iyi bir çekişe sahip olur, az devirle daha çok iş yapabilir ve daha az yakarlar.
Tabiki bu işten daha fazla kazanç sağlarken hızdan biraz fedakarlık edersiniz. Zira dizel motorlar piston kolu uzunluğu sebebi ile yüksek devirlere çıkamazlar. Fakar buna rağmen düşük devirle işi bitirmesini bilirler. Umarız ki tork konusuna açıklık getirebilmişizdir.
Bir örnek daha vermemiz gerekirse 70 (BG) Beygir gücünde iki aracımızın bulunduğunu varsayalım. Birinin torku diğerinden daha yüksek. Bu araçlar birbirine bağlandığı zaman torku yüksek olanın diğerini çekebilme şansı daha fazladır. Yokuş yukarı yapılan yarıştada torku yüksek olan kazanır. İşte bu sebeplerden dolayı tork otomobiller için çok önemli bir kavramdır.


abi beygir ile torkun farkı nedir?
Emre Kardesm Beygir Motor Gücü Tork Hafiflik Bu Şekılde Anla Araçın Torku Yüksek Olursa Kısa Sürede Hızlanır ama Torku Düşük Olursa Yavaş Hızlanır Beygiri Biliyosundur Saten Tork Önemli Smile