Tofas Team

Tam Versiyon: Xenon Mercek ve Kitler Hakkında Bilgi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Xenon sistemi nedir?

Xenon sistemini çok teknik detaya girmeden anlatıcak olursak. Halojen ampullere göre daha az enerji harcayarak daha çok ışık veren bir sistem olarak düşünebiliriz. Normal halojen ampuller 55 watt enerji tüketirken, xenon ampulu 35 watt enerji ile 2 kat daha fazla ışık verebilir. Ömürleride halojen ampullerden çok daha uzundur.

Xenon ampullerini normal halojen ampuller gibi direk olarak aracın 12 volt u ile çalıştıramayız. Xenon ampullerinin çalışması için gerekli olan voltajı balast isimli parça düzenler. Bu yüzden xenon ampulü ve balastı ile beraber xenon sistemi veya kiti olarak geçer.

Balastlar aracın 12 volt unu xenon ampulun çalışması için gerekli olan 85 volt seviyesine çıkarır. Farklı jenerasyonlarda balast tipleri mevcuttur fakat temelde hepsinin görevi aynıdır.


Ampul tipleri nelerdir?

Halojen ampullerin H1, H4, H7 ,H11 HB3 gibi genelde H harfi ile başlayan soket tipleri mevcuttur.

Xenon ampulleri ise sadece D2S soketlidir. Dünyadaki orjinal xenon ampullerinin tamamı D2S sokete sahiptir.

Peki H7, H1 xenon kit diye satılanlar nedir? Normalde halojen ampul kullanan (örneğin H7) bir far veya merceğe doğal olarak D2S Xenon ampulu takılamaz. Bu sorunu gidermek için üreticiler soketi H7 halojen ampule benzeyen ama üstünde xenon ampulu bulunan ampuller üretmektedir. Yani özetle H7, H1 xenon ampulleri soketleri halojene uyarlanmış xenon ampulleridir.


Mercekler ne işe yarar?

Temelde mercekler Halojen ve Xenon olarak ikiye ayrılır. Halojenler kendi arasında H1, H7, H11 soket tiplerine sahiptir. Xenon mercekler ise yukarıda belirttiğimiz gibi sadece D2S girişe sahiptir. Fakat onlarda kendi arasında Normal xenon ve Bi-xenon olarak ikiye ayrılır. Merceklerin amacı ampulden çıkan ışığın tamamını toplayarak sadece yola vermektir. Normal farlar karşıdan gelen sürücülerin gözünü alabilirken, mercekler belirli bir seviyeden yukarıya hiç ışık göndermedikleri için hem göz almaz hemde yukarı kaçan ışığıda yola yansıtarak daha etkili aydınlatma sağlar.

Aşağıdaki iki resimde aynı araca aittir. İlk resim xenon kit direk takılı iken çekilmiştir. İkinci resim ise mercek modifiyesi yapıldıktan sonra. Aradaki fark açıkça görülmektedir.


ALINTIDIR..
Bilgi verici bi yazı olmuş kopyalıyan eline sağlık kardeşim Smile Yanlız resimler gözükmüyor Dodgy
(13.09.2014, 14:54)Melih yazdı: [ -> ]Bilgi verici bi yazı olmuş kopyalıyan eline sağlık kardeşim Smile Yanlız resimler gözükmüyor Dodgy

Tesekurler Alıntı Ama Bilgi Verici Smile Resimleri Atmadım Bilerek Herkez Nede Olsa Biliyor Ampulleri Big Grin