Tofas Team

Tam Versiyon: ara sıra şarj lambası hafif kızarıyor ???
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
selamlar geçenlerde akşam (farlar açık) ve kalorifer 3. kademede çalışırken. vites boşta yokuş aşağı inerken akü şarj lambasının hafif kızardığını gördüm. tesisatım orjinal (sadece geçen bahar aylarında kontak termiği değişti) aküm 3 yıllık marş basması normal gibi.

daha sonraki gün gündüz vakti herhangi bi elektrik çeken aksam çalışmazken gündüz vakti aracımı çalıştırınca yine şarj lambasının hafif kızardığını gördüm rolantide çalışırken gaz verdim ancak kızarıklık 10bin devire gelene kadar azalarak söndü. gazı bırakınca tekrar... o an kısa far anahtarına elim gitti parkları ve bi kademe aşağısında kısaları yaktığım an (araç o an rolantide) hafif kızarık yanan şarj lambası sönüverdi. yolculuğum boyunca da tekrar sorun çıkarmadı.

sonraki gün akşam vakti ise araçla 4 - 5 km ilerleyip ışıkta durunca, şarj lambasının yine hafif kızarık olduğunu fark ettim. (kısalar kısalar ve kalorifer 2. devrede etkindi.) o an gaz verince kızarıklık azalıyordu yine devir arttıkça şarj lambasının hafif kızarıklığı sönükleşerek tamamen yok oluyordu gazı bırakınca tekrar aynı durum başgösteriyordu . o an araç rolantide ve şarj lambası hafif kızarık arka sisleri ve rezistansı ikisini ayn anda çalıştırınca şarj lambası aniden sönüverdi.

özetleyecek olursak; lamba hafif kızarık halde başka bi elektriksel donanım çalıştırılınca sarj lambası sönüyor. bazen tek seferde bazen bi kaç denemede sönüyor ve sönünce de yolculuk boyunca artık yanmıyor şarj lambası.

acaba sorunum nedir. elektrik sistemi arızası çok tehlikeli olabileceği için bu kadar detaylı yazdım sabrınız için teşekkürler. saygılar
Şarj dinamosu diyotları değişecek

Asi

Geçen bendede aynı sorun vardı bende hep aku boşalıyor şarj etmiyor diye habire turluyordum akü şarj olsun diyeSmile
Sonunda elektrikçiye gittim diyot grubundan dedi ama zararı yok şarj ediyor yolda bırakmaz dedi içime sinmedi gittim başka elektrikçide yaptırdım net hatırlamıyorum 20-30 TL gibi bi rakam almıştı.
teşekkür ederim. Bu gün yine yandı hem de epey gezdim ışıkta durdum baktım hafif kızarık hemen düzeldi bakacaz motoru yıkatmayi düşünüyorum çok kirli kulbutör keçesi de yağ kaçırıyo yeni bi keçe lazım
alternatör,
konjektör (regülatör),
şarj lambası,
vantilatör kayışıdır.

Alternatör, krank mili kasnağından vantilatör kayışı ile aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Bazı araçlarda alternatör değil, şarj dinamosu bulunur.

Konjektör (regülatör), alternatörün ürettiği elektriğin volt ve akımını ayarlar. Aracın devri arttıkça alternatörden çıkan akım ve voltajı ayarlar, tesisata ve aküye gönderir.

Şarj lambası, şarj sisteminin çalışmadığını ikaz eder. Yani alternatör, konjektör vs. arızasını belirtir.

Bir araç için gerekli elektrik enerjisini şarj sistemi sağlar.

Akü, motor çalışmazken ışık ve özel elektrikli alıcılatrı besler.

Vantilatör kayışı çok sıkı ise alternatör yatakları bozulabilir.

Vantilatör kayışının koptuğu "ilk olarak" şarj ikaz lambasından anlaşılır.

Motor çalışırken ayağımızı gaz pedalından çekince far ışıkları zayıflıyorsa akü zayıflamış olabilir.

Motor çalıştığı halde şarj ikaz lambası yanıyorsa vantilatör kayışı gevşek olabilir ya da alternatör kablo bağlantıları gevşek veya alternatör kömürü aşınmış olabilir.
arkadaşlar sizden bir ricam olcak...
bende de ayni sorun var şarj lambam hafif kızarıyor...
ama ben sürekli kızarıyor...
şarj da bir sorun yok ustama sordum onemli bir şey degil diyor...
acaba bu şarj dinamosu üzerin deki diiyotların degişimi ile ilgili elnizde resimler varsa paylaşırmaısınız...
aynı sorun bendede var usta sorun yok diyor ama benim de aklım takıldı