Tofas Team

Tam Versiyon: Kilometre Sayacı ve Hız Göstergesinde Hata
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Selamlar,

Uzun süredir aklımı kurcalayan bir meseleyle ilgili yazacağım. Aracımın kilometre sayacı ve hız göstergesi doğru değerleri göstermiyor.

Geçen yıl bir GPS cihazı aldım. Arabada denerken cihazın ölçtüğü hızın, araç hızından daha fazla olduğuna dikkat ettim. Ancak bunun çok fazla üzerinde durmadım. Zira şehir içinde düşük ve değişken hızlarla giderken sağlıklı bir karşılaştırma yapmak pek mümkün değildi.

Ancak bayram tatilinde otobanda 800 kilometre kadar yol yaptım. Bu arada GPS de yanımdaydı ve (önceden aklıma koyduğum üzere) aracı görece yüksek bir hızla sabitleyerek farkı ölçmeye çalıştım. Yüzde yirmiye yakın bir fark oldu. (Örneğin araç kadranı 110 civarını gösterirken GPS 90 ölçüyordu). Farklı hızlarda ve zamanlarda hep benzer sonuçlar elde ettim, araç kadranının yanlış ölçtüğüne emin oldum.

Otomobil hızı yanlış gösterdiğine göre ya yolu, ya da zamanı (belki ikisini birden) yanlış hesaplıyor olmalıydı. Dönüşte aracın kilometre sayacını sıfırlayıp Ankara'ya kalan yolu gösteren tabelalarla karşılaştırdım. Tüm yol boyunca aralıkla yaptığım ölçümlerde aracın kilometre sayacının, tabelada gösterilenden düzenli olarak yüzde 18-yüzde 19 gibi daha uzun bir yol gösterdiğini buldum. Yani araba gittiğinden daha fazla yol gittiğini sanıyor. Bu durum hız göstergesindeki yanlışlığı da açıklıyor (Oran neredeyse aynı).

Aracın lastikleri ve jantları orijinal boyutlarında. Yani fark buradan kaynaklanmıyor. Öyleyse neden olabilir? Kilometre göstergesi acaba ilk baştan itibaren mi yanlış gösteriyordu, yoksa zamanla mı bozuldu?

Sizlerde de hız göstergesinin ve kilometre sayacının fazla göstermesi durumu var mı? Deneyen oldu mu?

Konu epey kafamı kurcaladı, yorumlarınızı bekliyorum..

Ankaraya kaç km kaldığını gösteren tabelaların ankaranın neresine kaç km kaldığını biliyomusun? O tabelaların çoğu eski.Önceden o şehrin valiliğine kadar olan km yi gösterirlerdi.Sonradan değiştirdiler başka biyer oldu.Benim arabamda yanlış ölçmüyo mesela.Bir de kmyi otobanlarda veya çevreyollarında "kilometre kontrol +000" diye başlayan ve "kilometre kontrol sonu +005" diye biten tabelalar var.Oralarda dene.Ben sana tabelaların saçmalığını gösteren bi resim gösteriyim.

[Resim: pa060010a.jpg]

Resim yanılmıyosam antalyada fln çekilmiş.Ankara'ya gösterdiği mesafe 533 km.İstanbulsa 713.O tabelanın dediğine göre Ankaradan 180 km daha giderseniz İstanbula varırsınız diyo ki külliyen yanlış bişey ankaradan 180km yukarı doğru ilerlersen boluya geredeye fln gelirsin.
(23.11.2010, 15:41)Morphadr0n yazdı: [ -> ]Ankaraya kaç km kaldığını gösteren tabelaların ankaranın neresine kaç km kaldığını biliyomusun? O tabelaların çoğu eski.Önceden o şehrin valiliğine kadar olan km yi gösterirlerdi.Sonradan değiştirdiler başka biyer oldu.Benim arabamda yanlış ölçmüyo mesela.Bir de kmyi otobanlarda veya çevreyollarında "kilometre kontrol +000" diye başlayan ve "kilometre kontrol sonu +005" diye biten tabelalar var.Oralarda dene.Ben sana tabelaların saçmalığını gösteren bi resim gösteriyim.

[Resim: pa060010a.jpg]

Resim yanılmıyosam antalyada fln çekilmiş.Ankara'ya gösterdiği mesafe 533 km.İstanbulsa 713.O tabelanın dediğine göre Ankaradan 180 km daha giderseniz İstanbula varırsınız diyo ki külliyen yanlış bişey ankaradan 180km yukarı doğru ilerlersen boluya geredeye fln gelirsin.

Sevgili Ayhan,
Cevabın için teşekkürler. Tabelalar hakkında söylediğin şey doğru olabilir; yani her zaman güvenilir olmayabilirler. Ama anlattığım durumdaki sorunun bu olduğunu sanmıyorum.

Yöntemimi şöyleydi. Otobanda Ankara'ya kalan yolu gösteren tabelalara rastladıka aracın kilometre sayacındaki değeri ve tabeladaki kalan kilometre değerini not ettim. Eve gelenice de bunları bir excel tablosuna işledim. Sonra da her kontrol noktası için hem son kontrol noktasından o ana kadar olan, hem de başlangıçtan o ana kadar olan yolun arabanın sayacında ve tabelada ne kadar gözüktüğünü bakarak bunları karşılaştırdım.

Excel tablosunu da eklenti olarak koyuyorum. Burada tabeladaki değerlerin fazla hatalı olduğunu sanmıyorum. Kadrandaki hızla GPS'in fark oranıyla kilometre sayacıyla tabela arasındaki fark oranı hemen hemen aynı; yani sonuç tutarlı.

Paylaştığın resimdeki tabelaya gelince, orada da bir hata söz konusu değil. Zira Antalya'dan Ankara'ya giden yolla İstanbul'a giden yol bir süre sonra ayrılıyor; yani İstanbul'a Ankara üzerinden gidilmiyor. Dolayısıyla Ankara'dan 180 kilometre sonra İstanbul'a ulaşmak gibi bir durum yok. Bununla ilgili haritaları da ekte yolluyorum.

Ama tabelaların durumu çoğu zaman bir felaket, orası ayrı.

Neyse, kilometre sayacını ve hız göstergesini test eden olduysa sahiden sonuçları bilmek isterim. Acaba sık rastlanan bir sorun mudur?

PS: Haritaları eklemeyi unutmuştum, o yüzden mesaji güncelliyorum.
(23.11.2010, 15:23)linen yazdı: [ -> ]Aracın lastikleri ve jantları orijinal boyutlarında.
Abi orjinal diyor sence sorun ne olabilir

(23.11.2010, 19:30)BaSKaN yazdı: [ -> ]Bahsedilen sapma %20,nin üzerinde bunu izah etmek kolay değil, ben buna biraz kafa yorayım ama ciddi zor bir arıza.. Tabi birde sen bu ölçümleri ne kadar sihhatli yapabildin oda önemli???Confusedhy:

Yoracağız yine seni Ali Abi, sağ olasın. Dediğim gibi jant-lastik orijinal (175/r13/70). Hoş öyle olmasa da yüzde yirmi civarında sapmayı açıklamak kolay değil.

Ölçümleri elimden geldiğince sağlıklı yaptım. Otobandan hiç çıkmadım, sadece iki yerde mola verdim, o sırada maksimum 1 km. falan fazladan yol yapmış olabilirim. Zaten ekte gönderdiğim dosayaya baktıysanız, o yerler hemen belli oluyor; fark yüzde 30'a fırlamış. Ama genelde yüzde 18-19 gibi bir oranda sabitleniyor.

Tabelalar da GPS'in ölçtüğü değerleri ölçmeseydi ikinci bir GPS cihazıyla daha denerdim ama şimdi gerek görmüyorum. Çünkü her konuda doğru çalışan GPS'in kilomerte/saat ölçümünü yanlış yapmasının zaten bir anlamı yoktu. Bir de ölçtüğü değerler tabelalar arasındaki farkla tutarlı.

Benim asıl merak ettiğim şey bu durumun taa arabanın ilk alındığı dönemden beri olup olmadığı aslında. Sonuçta böyle bir test yapmadan fark edemezdim, bunca zamandır da hiç aklıma gelmemişti. Daha da ilginci, belki kuş serisinde yaygın bir sapma olabilir ki o durumda yaptığımız tüm kilometre hesapları boşa gider. Mesela benim araç şehir içinde 1 litre LPG ile ortalama 8 kilometre gidiyor diye hesaplıyordum. Bu sapmayı göz önünde bulundurunca meğer 1 litre LPG'ye 6,5 kilometre falan gidiyormuşum.
linen tabela konusunda aydınlattığın için teşekkürler.Zira ben onu ankaradan devam ederseniz anlamında biliyordum.
(23.11.2010, 23:42)mcfacia07 yazdı: [ -> ]Ayhan Abi Bu Biraz Burdur Yolunda Çekilmiş Gibi Geliyor Yanlış Hatırlamıyorsam 730-750 Km Gibi Birşeydi Burdan

Erhan,
Tabela'da karayolu numarası olarak D685 yazıyor. Bu da Antalya'dan Ispartaya giden ama Burdur tarafından değil, diğer taraftan olan yol. Tabeladaki uzaklık değerlerine bakınca bu tabelanın Antalya'dan Alanyaya doğru giderken Isparta yoluna dönülen kavşaktaki ilk tabela olduğunu tahmin ediyorum. Belki Ayhan bize tam yerini daha iyi söyleyebilir.
aslında hepimizin aracı yanlış ölçüyor ama % 20 oran çok fazla mesela 110 la giderken gerçek hızımız 100 olabilir.ki zaten çoğumuzun göstergesi tam sıfırda durmuyor.
(24.11.2010, 14:26)linen yazdı: [ -> ]
(23.11.2010, 23:42)mcfacia07 yazdı: [ -> ]Ayhan Abi Bu Biraz Burdur Yolunda Çekilmiş Gibi Geliyor Yanlış Hatırlamıyorsam 730-750 Km Gibi Birşeydi Burdan

Erhan,
Tabela'da karayolu numarası olarak D685 yazıyor. Bu da Antalya'dan Ispartaya giden ama Burdur tarafından değil, diğer taraftan olan yol. Tabeladaki uzaklık değerlerine bakınca bu tabelanın Antalya'dan Alanyaya doğru giderken Isparta yoluna dönülen kavşaktaki ilk tabela olduğunu tahmin ediyorum. Belki Ayhan bize tam yerini daha iyi söyleyebilir.

Usta resmi ben çekmedim açıkçası internette biyerden buldum.Bu tarz resimleri toplama gibi saçma bi huyum var nedense
Abi çok ilginç gerçekten ben de çözemedim daha.Bu resimlerden birsürü var daha.O tabelalarda beni çeken birşey var.Geçenlerde trenle eskişehir'e gittim.Baktım trenin camından çevreyolu ve o tabelalar görünüyo hepsine tek tek baktım Big Grin önceleri babamla iş için ankaraya gidip gelirdik.Abi Allah seni inandırsın otobanın bize göre dönüş yönündeki tabelalara bile kafamı çevirir bakardımBig Grin koleksiyonumdan senin memleketinin yollarının tabelasını da gösteriyim abi senin için Big Grin

[Resim: fsfsfsfs.jpg]

resmi ben çekmedim bu aradaBig Grin
Sayfalar: 1 2