Tofas Team

Tam Versiyon: Tofaşı Kötüleyenler Güzel Bir Abimizin Yazdığı Yazı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Daha ne istiyorsun arkadaşım ? Al 88 modelin farını tak 2002 ye ...Kesinlike en ufak bir parça sıkıntısı çekmezsin.

Yedek parçası bol,tamiri kolay.Elin azcık tornavida pense tutuyorsa birçok işini kendin halledebilirsin.

Önemli olan her 3 senede kasa değiştirip makkaj yapmak değil.Makkajı yapıyon,kasayı değiştiriyon ama ya sonra ne oluyor ? Yedek parça sıkıntısı başgösteriyor.Kanunlar gereği bi otomobil üretildimi 10 sene boyunca onun yedek parçasını üretmeleri lazım.Aldığın avrupa araba 10 yaşını geçtiyse artık hangi parçacının elinde ne kaldıysa stoklarında onunla idare etmek zorundasın.Hal böyle oluncada zaten parçacılar stoğunda fazla mal bulundurmuyor.Genelde sipariş üzerine çalışıyorlar.Adamların stratejisi bu.Arabayı ucuza verip,parçadan,servisden para kazanıyorlar.Millet sıfır arabalar ucuzladı diye sıfır araba alıyor.Sonra bakım zamanları geldimi of diyor...İstersen yağ değişimini özel servise yaptır daha ucuza bakalım ne oluyor? 5-6 ay sonra arabada bir arıza oldumu vay efendim sen şu şu bakımlara gelmemişsin,o yüzden garanti dışı işlem yapılır diyorlar..Adam sana boşuna mı ucuza veriyor arabayı ??? Sen nasıl olsa bakım zamanlarında ve parça lazım oldumu düşeceksin benim kucağıma,o zaman acısını çıkarırım senden demek istiyorlar resmen...

İşi gereği babamda 2002 model Opel Combo var.Kartal bagaj itibariyle yeterli gelmediği için Kartal almadı.Bagajı yeterli gelse Kartala binecek.Evin önünde hafiften tıkılamışlar.Sol ön far camı ( mika ) kırılmış.

Tek cam satılmıyor.Kopmle değişmesi lazım.O zamanın parası bir fara 300 YTL istemişlerdi.Tamam ver dedik.Yok efendim arabanın şasi numarasını verecekmişiz.Eeee araba evde,ruhsat evde...( benim aracımla sanayinin o taraftan geçerken alalım demiştik ).Evde annem var.Ne anlar şasi numarasından ? Kaç model dedi.2002 dedik.Çıkardı verdi bi far.Aldık farı.Kendim anlarım az çok bu işlerden.Eskisini söktüm.Yenisini takıcam ama yerine oturmuyor far.Halbuki yan yana koydun mu ikiside aynı.

Tekrar sanayiye gittim.Meğerse 2002 modelin ilk 6 ayının farı ile son 6 ayının farı bir birine uymuyormuş.. ( ayakları,tırnakları,bağlantı yerleri farklı ama dış görünüş aynı )

Eeee tamam bizimkine hangisi uyacaksa onu ver dedik.Eski kırık olanı da yanımızda götürmüştük.Abi ondan şu anda kalmadı elimizde demez mi ???

La havle çekerek başka parçacıları gezdik.Yok anasını satayım,2002 model arabanın bir farını bulamadık Antalya gibi bir memlekette.Küçük biryer olsa napardık Allah bilir artık.Yeni sanayiydi,eski saniydi derken bir farla akşamı ettik.En son sorduğumuz yer isterseniz sipariş veririz, üç gün içinde gelir dedi.Verdik siparişi,parasını vs.. Üç gün sonra farımızı alıp takabildik nihayet ama bu seferde farın aşağı yukarı oynayan motoru ve ampül yuvası farklı çıktı Amaan artık uğraşamıcam dedim ve ona uyacak bir ampul alıp taktım.Şimdi öyle kullanıyor babam.Arka stobun camı da kırık ama başıma gelecekleri tahmin edebildiğim için üzerine bant çektim öyle kullanılıyor.(Belli olmasın diye diğer sağlam olan stop camına da yapıştırdım aynı banttan ) Sanayiden geçerken öylesine fiyatını sordum merak ettiğim için,115 TL dediler ufacık stop lambasına ( tek camı satılmıyor,kopmle tek stop fiyatı bu. )

Benim Doğan SLX in ön far camı da birkaç kez kırıldı.İlk sorduğum yerden 3 TL ye bir far camı aldım,silikonu çekip yapıştırdım.Komplesi 25 TL zaten. ( çifti )

Bazı arkadaşlar klima,hidrolik direksiyon,airbag,abs demişler...

96 dan sonraki modellerinde hidrolik direksiyon var. Parkederken felan sakız gibi tek elinle çevir.

( Kalkıp da hiç kimse demesin ki yok efendim yüksek süratte hafifleşiyor,hakimiyet zor oluyor ... Yüksek süratten kasdın ney arkadaşım ? 140 mı 170 mi ?
Yarışa mı giriyon ? o süratle ne işin var ? Arabanın eti ne butu ne zaten ? Zaten Trafik kuralları diyor ki 99 dan yukarısı yasak.Neden o kadar sürat yapıyorsunda kazaya davet çıkarıyorsun ? Yarım saat önce çık,ona göre Yavaş git,sağlam git varacağın yere. )

Klimalı modelleri de var Doğanların,Şahinlerin.Zamanında ekstra para ödeyerek fabrikasyon klimalı olarak alınmış Doğanlar,Şahinler çok piyasada.Klimalı denk gelmezse 1000 TL ye taktırabilirsin.Arkadaşımda var.Çok da güzel randıman veriyor Antalya gibi bir yerde.

Yakıt konusunda bir çok arabyla hemen hemen eşdeğer yaktığını söyleyebilirim.Yani büyütülecek kadar ahım şahım bir fark yok.( Şu yeni çıkan yeni nesil dizeller yada çok noktadan enjeksiyonlularla kıyaslamak hata olur zaten )

Airbag abs vs eğer üretimi devam etseydi olurdu.Zaten şu anda Etopya'ya gönderilen Şahin - Doğanlarda klima ve airbag mevcut.

Airbagi açılmayan passatları da duyduk,okuduk...Vade dolduktan sonra airbag de çözüm olmuyor demekki..

Sen altındaki arabanın airbağine,abs sine vs.. güvenip,ben kaza yapmam,yapsam da bişey olmaz mantığıyla hareket ediyorsan hiç binme o zaman arabaya...Yada evinden dışarı atma.Önce mantaliteyi değiştirmek lazım diye düşünüyorum.Kazalı Tofaş resimleri felan koyuyor bazıları.Sanki bu memlekette kaza yapan bi Tofaş var anasını satayım.O koyulan resimlerdeki çoğu araç aslında resimde görüktüğü kadar kötü duruma gelmiyor kazada.İçindeki yaralıları kurtarmak için aracın sağını solunu kesiyorlar,onun için tamamen hurdaya çıkmış gibi duruyor.Ona kalırsan bende çok kazalı avrupa araç gördüm,ikiye bölünmüş,tavanı yırtılmış,sağı solu parçalanmış...eee Hani nerde kaldı airbag? Nerde kaldı abs ?? Zamanında Avrupa arabalar bu kadar ucuzlamadan önce bir çok insan Tofaşa bindiği için,haliyle kaza yapan tofaşlarında yüzdesi ona göre çok oluyordu ve ona göre Tofaşda ölen de çok oluyordu.Yani kaza yapan 10 araç varsa bunun 7 si 8 i Tofaştı.Neden peki ? Çünkü piyasada 100 araç dolanıyorsa,bunun 70 i Tofaştı.


Onların kötüledikleri Şahin Doğanlar hep hor kullanılmış dökülmüş arabalardır.Gelsinler binsinler bakalım benim Doğana tık ses çıkıyor mu,yada en ufak bi çatlak varmı sağında solunda...

Adamlar alıyo Şahini,nasıl olsa ucuz araba,parçası da ucuz diye eşşeğe biner gibi biniyor,kırılan yer kırıldığıyla kalıyor,dökülen yer döküldüğüyle kalıyor.Sanayinin yolunu bilmiyorlar adamlar.Tamponun vidası düşüyor adam telle bağlıyor,patlak amortisörle binlerce km yapıyor ondan sonra öndüzenide yiyor adam...

Ona kalırsan bende çok avrupa araba gördüm konsolu çatlamış,kırılmış.Sağından solundan takır tukur ses gelen ...Ama bu bakımdan ileri gelir.Sen ona bakarsan o da sana bakar.Bu işler böyledir...Bakımlı araba da her zaman para eder...

Bakalım nolacak diye şimdiki Doğanın üzerine satılık yazdım 1 hafta kadar önce.
Akşama kadar abartmıyorum yeminle hergün en az 10 kişi arıyor.( hastası ve hesabını bilen adam çok yani ).. 11000 TL diyorum çok mok deyip fiyat kırmak istiyorlar ama arabayı da inceledikleri zaman afedersiniz dötleri düşüyor...10.000 olur desem hemen gidecek ama satmaya pek taraftar olmadığım için 11.000 diye diretiyorum...Satıp ne alayım şimdi 10.000 e ? Lantis mi alayım Accent mi alayım Clio mu alayım ? İşin yok birde kasko yaptır ona... 6 ayda 200 bandrol öde.Zor bulunan ve pahalı olan herhangi bir parçası için sanayi sanayi dolaş...Paraya sıkıştın diyelim hemen satman gerekiyor,satarken 2000 TL zararına ver,verene kadarda göbeğin çatlasın...

Hadi bi avrupa arabayı piyasasından 2000 TL aşağıya ver bakalım satabilecekmisin 1 ayda ??? Satamazsın abi nereye satıyon ? Anca 3-4 bin aşağıya öldüm fiyatına verceksin ki adam alsın.Yoksa zor.Çünkü avrupa arabayı alan adam satarken hemen satamıyacağını ve zarar edeceğini bildiği için mümkün olduğunca öldürmek istiyor fiyatını.Hemen satılmadığı için fiyatları bu kadar ucuzladı bunların zaten.Hemen satmak istiyorsan fiyatı öldüreceksin,kural bu olmuş.Ama kuş serisinde öyle değil.Kar yapabileceğini biliyor adam.En kötü ihtimalle çok paraya sıkışsam 500 aşağıya veririm 1 haftada satarım diyor...


Haa.. airbag-abs vs olsaydı kötü mü olurdu ? Hayır iyi olurdu ama yok işte.Onun için ona göre kullanacaksın arabayı.Sanki her avrupa arabada var mı airbag,abs ??? 2000 model olup da hidrolik direksiyonsuz accentleri de biliyoruz ama Tofaş hidrolik direksiyonu 96 dan beri sunmuştu.Daha bir çok araba var camları otamatik olmayan,merkezi kilidi olmayan avrupa araba...

Tofaş bu arabaların üretimini durdurmadı.Halen üretiliyor ama Türkiye'ye satmıyor.Dışarıya hala satışı var.Türkiye'de satışını durdurması gerekiyordu çünkü palio ve siena gibi modellerin önünü açması gerekiyordu.Satışını durdurmasaydı kendileride çok iyi biliyordu ki çatır çatır satılacaktı ve palio ve siena gibi modellerin önü tıkanacaktı.Yoksa onlarda cahil insanlar değil,biliyorlardı ki hele hele klima ve airbagli modellere rağbbet hala olurdu.Sonuçta ticaret yapıyorlar.Klima ve airbag takmak zor olmadığı gibi,takmışlarda zaten dışarı satılanlara.

Yaşım 30... 18 yaşımdan beri Tofaşa binerim.Kaçtane Doğan Şahin geçti altımdan kimbilir...

İlk arabamı kendim aldım.Şahindi.Ehliyetimi de kendim aldım.Babam 5 kuruş yardım etmedi.Aldım sattım,aldım sattım ve her alıp sattığım Tofaşda kar yaptım.Hiçbirinden zarar etmedim.1 yıla yakın Peugeota,1 yıla yakın Citroen e bindim.Ama kaskosuydu,vergisiydi,bakımıydı,otuydu,köküydü derken beni 2 yıl geriye attı bu arabalar maddi bakımdan.Lise mezunuyum.Ticaretle uğraşıyorum,30 yaşındayım,kendime ait KENDİ PARAMLA ALDIĞIM ( kredi çekerek ) ve şu an kirada olup her ay 500 TL kira getiren bir dairem ve yine KENDİ PARAMLA ALDIĞIM bir Doğan SLX im var.En azından önümüzdeki yıl evlendiğim zaman evim kira olmıyacak.Nasip olursa düğünümü yaptıktan sonra kredi çekip bir de dükkan almayı düşünüyorum.Şu an dükkanım kira.

Acaba benim babam da zengin olsaydı ; 18 i doldurduğumda ehliyetimi alıp altıma avrupa araba çekseydi,bende forumda konu açarmıydım acaba ? " Babama araba aldırcam ne aldırayım diye ??? "

Ben de " teneke yığını " dermiydim acaba Tofaşa ?

Birde apaçi olayı çıkmış,her şahine binene apaçi diyorlar.Gülüyorum valla

O apaçi dedikleri kişiler ; kendi parası ile araba alıp elindeki imkanlarla arabasına birşeyler yapan 18-20 yaş arası gençlik.Keşke onlarında babaları çok zengin olsaydı da avrupa araba alıverseydi,git olum jant taktır,chip taktır vs deselerdi ama keşkeyle olmuyor işte bu işler.İmkan meselesi.Babasının arabasına jant takıyor,bir hafta sonra babası jantları söküyor arabayı yoruyor diye.Egsoz takıyor babası ertesi gün söktürüyor çok bağırıyor diye.Arabayı alçaltıyor,babası yükseltiyor altı sürtüyor diye...Zamanında bu sorunların hepsini ben ve yakın arkadaşlarım bizzat kendimiz yaşadık babalarımızla,ordan biliyorum.


Eee çocuk napsın ? Bıkıyor tabi.Böle olmıcak deyip üç beş biriktirip kendine bi Şahin alıyor ve ona yapıyor ne yapacaksa.Karışan görüşen yok.Ceza da yese kendi ödüyor,kazada yapsa kendi yaptırıyor.Kendi ayaklarının üzerlerinde durmayı öğreniyor.

En basit örneği benim yeğen...Babasında araba yok çocuk kendine Şahin aldı birazda kendi imkanlarıyla makkaj yaptı sağına soluna... Tam onların tarif ettiği apaçi tipler gibi ama Şahin e attığı hatunları bir görseniz varya aklınız kayar.Hatunlar harbi harbi taş valla...Abi trafik ışığında duruyom arabamın içinde 3 tane hatun var diyor.Yanımda BMW durmuş,sap gezdiriyor,benim arabanın içine baktı herif kahrından ön konsolu yumrukluyor valla diyor...Bu işler arabaya marabaya bakmıyor abi,çevrene ve çeneye bakıyor..

Acaba o avrupa arabalara binip de mod yapan bebelerin kaç tanesi kendi kazandığı parayla alıp yapmıştır onları merak ediyorum ? ( 2- 3 bin TL lik jant takanlar,binlerce euro verip body kit yaptıranlar,süper sistem müzik sistemi kurduranlar...) Benim etrafımdakilerin hepsi de baba parasıyla yapıyorlar.Arabada babadan,mod parası da babadan...

Haaa sen okumuşssundur,doktorsundur,mühendissindir,avukatsındır,gelirin çok yüksektir,aylık 4000 - 5000 TL gelirin olur,o zaman anlarım.Yada ticaret yaparak çok yukarı seviyelere gelmişssindir,onu da anlarım.En lüks araçlara binersin.. Bunlara lafım yok...Zaten böyle kültürel seviyesi yüksek insanlarda kalkıp Tofaşa teneke meneke demez.

Amaaa... Altındaki arabayı babası alanlar,babasının arabasını kullananlar,kolay yoldan zengin olanlar,anadan babadan yer yurt mal mülk kalıp da ne oldum delisi olanlar,altında arabası olmayıp da,Tofaşa bineceğime,hiç binmem,üste para verseler binmem diye kendini kandıranlar,Evi kira olupda kredi ile ev alacağına 20 TL kredi çekip avrupa araba alanlar,kredi kartlarının limitleri sonuna kadar dolu olup,her ay sadece asgarisini yatıranlar... Altında 15000 TL lik araba olup da cep telefonunda kontörsüz gezenler..( örnekler çoğaltılabilir,sonu gelmez ).... Bu tarz kişiler kalkıp Tofaş hakkında ileri geri yorum yaparsa ayıp etmiş olur arkadaşım kusura bakmayın.

Tekrar söylüyorum.

Lafım ; geliri yüksek olan,yaşam standartları yüksek olan kişilere değil...

Baba parası yiyenlere,dar gelirli olanlara , orta gelirli olup da ucu ucuna geçinenlere ve kolay yoldan zengin olup,avrupa arabaya binenlere ( özellikle de bunların içinde Tofaş hakkında ileri geri konuşanlara ) İsteyen istediğine binsin ama Tofaşı kötülemesin bari...

Farkındayım çok uzattım ama konuyu başından beri sadece okuyarak takip ediyordum.Bu konu ile ilgili görüşlerimi tek kalemde yazmak istedim.Üşenmeden,sıkılmadan sonuna kadar okuyan herkese teşekkür ederim.

Düşündüklerimde hatalı olduğum yer varsa olumlu olumsuz hertürlü yorumunuza saygım sonsuz.

Alıntıdır............


İyi forumlar...
helal olsun Smile
hepsini okuyamadım ama az bişi okudum adam haklı benceCool
Arka stopa bant cektim dedigi kısma kdr okudum cok doru soluyo tofas alicagina daha üst model alsaydinya diyenlere gitsin bu
hepsini okudum. yazan adamın eline sağlık. Haklı
Adam haklı valla takdir ettim inşallah çoğu kişiye ulaşır ve ders çıkarırlar ne diyelim.
yürü be kim tutar seni...Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
gaza mı geldim ne:haha:haha
adam haklı beyler dağılın :haha
kim yazdıysa sonuna kadar haklı eline sağlık.bende başımdan geçen küçük bi olayı anlatayım.benim bi arkadaş askerden geldi işte bende memlekete gitmiştim daha doğanı yeni aldıydım hevesle biniyorum.arkadaşın babası fluence almış ama araba babasının ama kendisi kullanıyor tabi izin alarak falan.sonra mahallede karşılaştık oooo hoşgeldin beş gittin falan..neyse dedi arabayı yeni mi aldın falan kaça aldın sohbet dedi bundan başka araba yokmu la alacak dedi..acayip sinir oldum sonra dedim hacı ben araba kullanmayı tofaş da öğrendim.benm babam arabanın a sından anlamaz.ben çalıştım ettim hep hayalim olan bi arabayı aldım rahat rahat biniyorum.gittim ruhsatı gösterdim bak benim adım yazıyor kapısını açıp binerken babamdan yalvar yakar izin alarak binmiyorum dedim.yakıtını da ben alıyorum dedim.sonuçta araba benim ve kendi paramla aldım baba parası değil dedim üzerine basarak..sonra durdu haklısın dedi...yani bazı insanlar böyle şeylerin değerini bilmezler sonuçta baba parası.varsın onlar son model arabaya binsin ben baba parasıyla değil kendi paramla aldığım arabaya binerim sorun değil..
ağzına sağlık güzel yazmış adam.

bende bir anektodumu paylaşayım Smile .bizim bakkalın oğlu 3-4 ay önce abi araba alcam dedi. oo hayırlı olsun ne düşünüyorsun dedim abi civic alıcam dedi Frown.olum sen araba sürmeyi bilonmu yok ehliyet alcaz daha ee neyıne sen cıvıc alıon dedım al bi şahin bak keyfıne dedim bana hafıf küçümsergibi bakıp güldü.ne yapcan abi onu dedi.gıcık oldum çocuga allahın sopası yok gitmişler siyah renkte 94 slx almış babası Smile)))) çok güldüm dayanamadım verdim gayarı.Smiledünde benım yiğen dayımla beraber araba muhabbeti çıktı oda demezmı abi civic almayı düşünüyorum dedi.dayanamadım bastım gayarı dedım bakkalın oglu bole bole dedı bole yaptı sende aynı hataya düşme + işin düşünce orhan abi beni şuraya atıver deme dedım git civiciler götürsün seni .mosmor oldu babasıda gülüyordu halıne.
Sayfalar: 1 2 3