Tofas Team

Tam Versiyon: Hava Filtresi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
modifiye denince akla gelen konulardan biri de halk dilinde ''açık hava filtresi'' diye tabir edilen düşük dirençli hava filtreleri gelir. bu filtreler değişik malzemelerden üretilirler , değişik marka ve yapıda olabilirler. hepsinin amacı aynı , hava akışında minimum direnç oluşturarak silindirlerin daha iyi dolmasını sağlamak.
[Resim: karbak-1.gif]
karburatörlü model açık hava filtresi
[Resim: pro-1.gif]
enjeksiyonlu tip açık hava filtresi

bildiğimiz gibi , silindirlere ne kadar çok taze ve yoğun hava gönderebilirsek o denli güç elde etmiş oluruz. peki bu nasıl olur. silindirlere giden hava ne kadar soğuksa , o kadar yoğun olur. ne kadar yoğun olursa , o kadar çok oksijen molekülü barındırır. bu da daha kaliteli bir karışım ve daha iyi bir yanma demektir. hava akış yolundaki dirençler ne kadar düşükse silindirlere dolan karışım miktarı da o denli fazla olur. daha fazla ve daha kaliteli bir karışım ise daha fazla güç demektir.
burada ilk dikkat edilmesi gereken ise , eğer düşük dirençli hava filtresi kullanacaksak kaliteli malzemelerden üretilenleri tercih etmek. tabi iş bununla da bitmiyor , uygulama şekli de büyük önem arz ediyor. eğer filtre kaput altındaki sıcak havayı çekecek şekilde monte edilirse faydadan çok zararı olur. kaput altındaki sıcak havada oksijen miktarı düşük olur , bu da kalitesi düşük karışım anlamına gelir. bu durumda bırakın güç artışını , güç düşüklüğü bile meydana gelir. demek ki filtreyi araç dışındaki havayı çekecek şekilde monte etmek gerekir , veya filtreye doğru dışarıdan gelecek şekilde hava yönlendirilmeli.
[Resim: karbkutuii-1.gif]
kutu içi karburatörlü tip
[Resim: enjkutuii-1.gif]
kutu içi enjeksiyonlu tip

yapılan yanlışlardan bir başkası da bu filtrelere bakım uygulamamak veya yanlış bakım uygulamak. sonuçta bu filtreler de kirlenirler ve her 10.000 km de bakım uygulamak gerekir. filtre bakımları üreticinin belirttiği şekilde ve bilirttiği malzemelerle hiç aksatılmadan yapılmalıdır. aksi halde güç düşüklüğü ve yakıt artışı kaçınılmazdır.
tüm yukarıda belirtilenler doğru uygulandığı halde her filtreden aynı sonucu beklemek yanlış olur. şekil ve malzeme farkından dolayı değişik filtreler değişik sonuçlar verirler.
[Resim: filtemiz-1.gif]
filtre bakım kiti
bu konuda yardımcı olabilmek adına rusyada aynı araç üzerinde değişik marka ve model filtreler denenerek test sonuçları belirlenmiştir. araç 2110 16v 1500 cc. aracın kilometresi 10.500 km dir. test Bosh markalı dyno standında yapılmış ve her filtre için ikişer defa test yapılmıştır.
işte test sonuçları :

ilk test standart filtre ile yapılmıştır. araç 5320 d/d da 94,11 hp (69,2 kW) ortalama güç vermiş

Pipercross markalı PP 43 model kutu içi filtre 99,96 hp (73,5 kW) , yani + 6,5 hp

Pipercross markalı PK 003 model açık hava filtresi 97,36 hp (71,6 kW) , + 3,76 hp

Pipercross markalı PK 003 VR model açık hava filtresi 99,68 hp (73,3 kW) , + 6,23 hp

K&N markalı RC 2600 model açık hava filtresi 100,5 hp (73,9 kW) , + 7,1 hp

JR markalı CR 07301 model açık hava filtresi 101,84 hp (74,4 kW) , + 7,8 hp

Green markalı K 370 model açık hava filtresi 99,68 hp (73,3 kW) , + 6,23 hp

Pro Sport markalı özel hava yönlendirmeli açık hava filtresi 102,27 hp (75,2 kW) , + 8,9 hp

Filtresiz test 100,77 hp (74,1 kW) , + 7,3 hp
[Resim: filtremontaj-1.gif]
açık hava filtresi uygulamasına basit bir örnek

www.guvenotolada.com'dan alıntıdır.