Tofas Team

Tam Versiyon: Sinyal ve dörtlü sorunu.
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba arkadaşlar bir haftadan uzun bir süredir sinyal ve dörtlü sorunu yaşıyorum. Aslında 1-2 ay önceden belliydi bir sorun olacağı.

İlk başlarda düzgündü ancak 2 ay öncesinde bir durum oldu ve sinyaller kontaksız yanmaya başladı birde dörtlüye bastığımda sadece sol tarafın sinyali yanıyordu.. Dörtlü açma yolu olarak dörtlü düğmesine basıp sağa sinyal vererek sağlıyordum mecburen..

Düğmeden olduğunu düşünüp bir hafta önce başka bir düğme denedim orjinal bir düğme aldım başka araçtan onu taktım ve taktığım gibi sigorta attı.

Eski düğmemi taktım ve sigorta atmaya devam etti 10 15 sigorta bu şekilde heba olduktan sonra flaşör değiştirdim sorun yine aynıydı. Eski flaşörü tekrar taktım sigorta da taktım ama şuanda hiçbir tepki yok.. Şase alma durumu olabilir diye kabloları inceledim bir sonuca varamadım.

Şuanki düşüncem sigorta tablası içinde sorun olmuş olmasıdır.

Sigorta panelini değiştirmek haricinde ne yapmam gerekir.? Sinyalleri ve dörtlüyü ayrı ayrı olmak koşuluyla sigorta panelinden ayırma işlemini nasıl yapabilirim ? Elektrikcim yapılır dedi fakat elinde iş olduğundan ve ücret almadığından dolayı boş zamanımı bekle beraber yaparız dedi. Hem onu yormamak hemde sinyalsiz dolaşmamak için kendim yapmayı düşünüyorum sizinde fikirlerinizle..
Direksiyon korumasını söküp oraları kontrol etmeyi denedinmi ? Bence sinyal kol mekanizmasının fişlerini çıkartıp yeni bir butonla deneme yapmalısın daha sonra sigorta kutusunu söküp içini açıp kontrol etmen gerek
(27.01.2014, 23:50)Falcon417 yazdı: [ -> ]Direksiyon korumasını söküp oraları kontrol etmeyi denedinmi ? Bence sinyal kol mekanizmasının fişlerini çıkartıp yeni bir butonla deneme yapmalısın daha sonra sigorta kutusunu söküp içini açıp kontrol etmen gerek

Direksiyon bakalitini söküp kabloları kontrol ettim fakat soketleri söküpte deneme yapmadım. Onuda deneyeceğim yarın daha sonra panele yönelicem.
Direkt aküden elektrik ile beslesem araya kendim sigorta koysam daha basit olmazmı ? Sadece sinyal ve dörtlüyü nasıl ayırmam gerektiğini tam olarak planlayamıyorum.
İkisine ayrı ayrı akım vererek yapsam kendim kullandığımda sorun olmazda başkası kullandığı sırada ikisini açarsa sorun çıkabilir.
Sistemin mantığını tam olarak bilmiyorum o yüzden net bişey diyemem ama şuan koldan şüpheleniyorum yarın bir dene o şekilde yarına kadar biraz düşünüp araştırma yapayım bende
(28.01.2014, 00:10)Falcon417 yazdı: [ -> ]Sistemin mantığını tam olarak bilmiyorum o yüzden net bişey diyemem ama şuan koldan şüpheleniyorum yarın bir dene o şekilde yarına kadar biraz düşünüp araştırma yapayım bende

Tamam teşekkür ediyorum yarın dediğiniz şekilde deneyeceğim.
Sistemin çalışma prensibini anlarsak zaten byük ihtimal sorunuda bulur çözümüde yaparız gibi geliyor Smile Deneyip sizi bilgilendiricem konu altında,tekrar teşekkürler.
Mustafa hocam dediklerinizi uyguladım farketmedi sonrasında birçok şey denedim şöyle bir durum farkettim, kontrol kalemi ile elektrik gelen yerlere göz attım düğme soketinde sadece sarı kabloda elektrik mevcut diğer iki kabloda yok ve diğer 4 kablolu sokette de elektrik yok..
Anladığım kadarıyla düğmeye basıldığında diğer kablolar yer değişerek elektrik akımını atlatıyorlar.
Düğmeyi bırakıp flaşöre geçtim ancak flaşöre gelen hiçbir kablodan akım alamadım sigorta panelindeki dörtlü sigortasından da elektrik geçiyor ama ne sinyalde nede dörtlüde flaşöre akım ulaşmıyor.

Siz bir çözüm yolu veya çalışma prensibi bulabildiniz mi acaba ?
Sorunum güncelliğini koruyor.
http://www.elo.com.tr/uploads/31_kablolu-universal-flasor.pdf

Pdf yi incelersen bi fikir edinebilirsin sinyal kolunu sağa çevirince atıyorum flaşör ile sağ sinyal arasına bağlantı kuruyor yani flaşörden çıkan kol üzerinden sinyale + olarak gidiyor

4lü mantığıda bunun gibi olmalı araştırmaya devam...
Teşekkürler bu bilgi için.
Buradan anladığım olay aslında artı uç ilk önce sinyal koluna gidiyor daha sonra sinyal lambalarına oradan da flaşör ve şase..
Buna göre de elektriğin flaşöre gelmemesi sigortadan sinyal koluna gelen kabloyu veya sinyal lamblarından flaşöre gelen kabloyu işaret ediyor olmalı.

Öncelikle elektrik akımının sinyal lambasından mı yoksa sinyal kolundanmı geçmediğini bulmam gerekicek sanırım.
Kafalar dahada çok karıştı inşallah bir çözüme ulaşıcaz Smile Araştırmalara devam etmekten başka çare gözükmüyor şimdilik sürekli sök tak yalama olacak civatalar Smile
Sinyal kolu flaşörden gelen +yı sinyale aktarınca flaşör çalışmaya araç sinyal vermeye başlıyor gökhan şemada bu var
(29.01.2014, 01:55)Falcon417 yazdı: [ -> ]Sinyal kolu flaşörden gelen +yı sinyale aktarınca flaşör çalışmaya araç sinyal vermeye başlıyor gökhan şemada bu var

Uykusuzluktan ters görmüşüm hemende bir proje canlandırıp güzel bir hikaye uydurmuşum valla Big Grin

Tekrar bakınca farkettim panelden gelen artı direkt flaşöre geliyor buda demek oluyor ki sorunu arayacağım yer sigorta paneli ile flaşör arasındaki artı kablosu..
O halde şöyle yapayım flaşör üzerinden artı kutbuna giren kabloyu tespit edip direkt aküden veya başka yerden deneme amaçlı akım vererek deneyeyim. Çalışırsa eğer sigorta paneli arkasından gelen kabloyu iptal eder yeni bir hat çekerim. Umarım olur da daha fazla uğraştırmaz. Muayeneye de sayılı zaman kalmışken ufak ufak toparlanmam gerekiyor.
Sayfalar: 1 2