Tofas Team

Tam Versiyon: 88 Doğan Genel Bakım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Selamunaleyküm arkadaşlar;

Okul,proje vs yoğunluklardan dolayı foruma pek giremiyordum arabaya da hiç bakamadım.Uzun zamandır bakım görmedi.Kışın gelmesiyle de sorunlar üst üste geldi.

Kışın başında bir antifrezee koydum yağını tamamladım araca o kadar.Ancak havaların aşırı soğumasıyla yaklaşık son 1 aydır akü basmamaya başladı marş ağır dönüyor takviye veya vurdurmak zorunda kalıyordum.

2 Hafta önce fırsat bulunca.
Yağ-Yağ filtresi değişti. (27,5 TL Yağ 7 TL Yağ filtresi)
Bujileri değiştirdim.
Hava filtresini değiştirdim. (5 TL)
Silecek lastiklerini değiştirdim. (2-3 TL)
Avans ayarı yaptım.
Gaz ayarı yaptım.

1 hafta kadar güzel sabahları tek marş da çalıştı.Ancak sonra bir sıkıntı yaptı 2-3 gün çok iyi bir iki gün de sanki inat ediyor çalışmayacan diye arızalı.En son pazar günü takviyeyle de çalışmadı.Hiç boş vaktim olmadığından sürekli erteliyordum ama artık yapacak birşey kalmadı.30 TL gaza 45 km gitti Smile sonunda dün vurdurarak çalıştırıp sanayiye çektim.

Aküyü şarj ettim.
Sübablar sıkıydı.Ayar çektim hepsi sıradan 0.25
Bujilerin tekrardan tırnak ayarını yaptım.
Distribütör,tevzi makarası avans ağırlıkları yağlandı ve kontrol edildi.Buji kabloları kontrol edildi.
Vurdurarak çalıştırdığım için triger kontrol edildi sente ayarına bakıldı.
Marş dinamosu tamir edildi.Kömür ve burçları değişti (15 TL)
Bobin kablosunun bobin tarafı oksitlenmiş bobinin kablo takılan soketinin içindeki bakır parçalanmış.(Motor yıkamasında su kaçmış hava tutup kurutmayınca oksitlenmiş.) O yüzden ateşleme tam sağlanmıyormuş.Hasarlı bir bobinden içindeki bakırı aldım kendi bobinime taktım bobin kablosunu güzelce temizleyip zımparalayıp taktım.
Fren hidroliğini tamamladım.
En son 20 TL'lik gaz alıp gaz ayarı yaptım.
Maşallah su anda tek marş çalışıyor sabahda inş sıkıntı yapmaz.

Toplam 15 TL marş dinamosu kömür ve burcuna verdim.Marş dinamosu hariç İşçilik benden.

Havalar çok aşırı soğuk olduğundan ve dışarıda çalıştığımdan pek fotoğraf çekemedim malum eller yağ içinde.Arabanın fotoğrafını ekledim.Nasıl bir soğuk olduğu belli olması açısından -10 derece üstü ayazda.Aracın üstü full buz kaplı.

[Resim: bpz5.jpg]


Sonuç olarak;
Kışın eğer hava istediği kadar soğuk olsun ben tek marşda çalıştırıyım diyorsanız:

Akü tam şarjlı olmalı.
Ateşleme sistemi komple kontrol edilmeli.
Hava filtresi temiz olmalı
Yağ-Yağ filtresi değiştirmeli. Düz motorlar için çok soğuk bölgelerde 10-40 kullanılabilir.
Sübab ayarı düzgün olmalı 0.25
Avans ayarı düzgün olmalı yüksek avans verilmemeli.
Marş ve şarj dinomaları bakımlı olmalı sağlıklı çalışmalı
Donmalara karşı antifiriz kullanılmalı
Gaz ayarı düzgün yapılmalı.Sıcakken gaza basmadan çok rahat tık diye almalı ki soğukkende tek marşda çalışsın.
Karbüratör bakımlı olmalı hava almamalı.
Araç tek yerden (önden) hava almalı. Hava filtre kazanı etrafı contalar vs sağlam olmalı yada bantlanmalı ki motor fazladan hava almasın vakum kaybı oluşmasın.


Tüm bu saydıklarımı eğer yaptırırsanız -15de bile en fazla 2 kere kontak açarsınız gaz karbüratöre gitsin fazla marş basmayım diye tek marşda çalıştırırsınız.

Gerçekten bunlar çok çok pahalı bakımlar değil zaten kontrol edilmesi gerekli ara sıra bakım gören arabada çok masraf açmayacaktır.

Buda bonus olsun.Eski bir çalışma ama zaten bizim motorlarda eski teknoji.

Motor sıcaklığı ile yakıt sarfiyatı, motor gücü ve aşınması konusunda yapılmış bir test.Kışın neden araçlarımız daha fazla yakıt sarf ediyor ilk çalışmada çekmiyor testi aşağıda.

[Resim: u71n.jpg]
aracın temiz ve orijinal 88 jantlar bile orijinal.. işletmedeki jantta bundan demi..
haklısın kardesım güzel bakım olmus arabana da maşallah Smile
Bir sorum olacak gaz ayarınızı kendiniz yapıyorsunuz galiba bunun incelikleri var mı?Gaz ayarıyla ilgili sıkıntı çekiyorum son zamanlarda.İlk çalıştırdıktan sonra gün içinde sıcakken anında çalışıyor.Fakat 2-3 gün kullanmayayım gazda bırakayım ne yaparsam çalışmıyor.Benzinde sıkıntı yok 1 hafta yatsın yine alıyor.Bildiğim ayarcı olmadığı için götürmedim baktırmaya ama avans ayarı düzgün,bujiler,hava filtresi,akü yeni.Sadece soğuk çalıştırma sıkıntılı onun harici çekişi güzel.

falcon-87

Abim sade, şık ve orjınal.Maşallah, ALLAH kaza bela vermesin tabi ki tüm herkese de.(AMİN.)mı.Resimlerin devamı bekleriz iç resmi de bekleriz.Bazı resmi facebook a atacağım sırası gelince.Hayırlı olsun güle güle kullanın.Nazar boncuğumu da takayım.Smile
[Resim: vsvph.png]
Hayırlı olsun gardaşım hangi sanayide takılıyon Ostim İvedik Şaşmaz ??
Elinize sağlık. Aracada maşallah.
Saolun arkadaşlar bakım iyidir daha iyileri sizin olsun.

Evet jantlar orjinal stepdeki jantta aynı.Araç genel olarak orjinal.Ama çöyle çok aman aman bir orjinal değil ama derli toplu değişen çürük vs var ufak tefek.

Ankarada Tofaş için sanayiye pek gitmiyorum.Kendi garajımda hallediyorum.Ama başka araçlar için gidersem genelde ivedik ve şaşmazda ustalarım.Bu bakımı Çorumda yaptım.

Gaz ayarıyla ilgili öncelikle mikser kaliteli olmalı (Yaprak miksere ihtiyaç yok ben kullanıyorum ama sadece önden hava almalı diğer yerler kapatılmalı motorun durumuna göre ön taraf yarım veya tam açık olmalı.Karbüratör bakımlı olmalı.Avans ayarı düzgün olmalı.Sübab ayarı tam olmalı.Ateşleme sistemi düzgün çalışmalı.Hava filtresi temiz olmalı.Gaz filtresi temizlenmesi değişimi ve gaz beyni drain tıpasıyla beyin içindeki pislikler temizlenmeli.Yani genel araç bakımlı olmalı.

Niye bunları söylüyorum şimdi diyeceksiniz kardeşim hepsini saydın zaten bunlar olsa zaten çalışır gibisinden işte sıkıntı burada başlıyor gaz ayarı işin son aşaması.Yani doğru bilinen bir yanlış var araç düzensiz çalışıyor fazla yakıt tüketiyor stop ediyor vs herşeyi gaz ayarına bağlıyoruz.Ama gerçekten dediğim gibi gaz ayarı işin son aşaması.Yukarıda saydığım elemanların birinde arıza varsa gaz ayarı ne kadar düzgünde yapılsa da tam randımanlı çalışmıyor.Ve gaz ayarı yapmakda bir o kadar zor oluyor işte gazcılarda zaten çalışssın gitsin hesabı ayar yapıyor yalan yanlış sonra çok yakıyor stop ediyor çalışmıyor çekmiyor vs sorunlar ortaya çıkıyor.

Eğer ki bakımları yaptırdığınız son aşama gaz ayarına geldiyseniz.Bakımsızsa da aynı şekilde yapılıyor sıkıntı yok ama daha fazla uğraştırabilir tam ayar veremeyebilirsiniz.Ben Lovata beyin kullanıyorum. İlk önce Sarı pirinç vida var sıkılı konumdan onu bir miktar açıyoruz içeriden biride kontağı aç kapa yapıyor yani kontağı açtığımızda gönderilen gaz miktarını gözlemliyoruz.Ortalama bir değer olması lazım bunun ayarı sabah çalışmada önem arz ediyor.Kulağımız hortuma yaklaştırdığımızda hafif bir gaz çıkışını duymamız gerekiyor.Daha sonra aracı çalıştırıyoruz.Motor sıcak iken gaz beyni üzerindeki plastik mavi vida yardımıyla motorun düzgün çalıştığı değere kadar sıkıyor veya açıyoruz.Daha sonra motoru ortalama 3000 gibi bir değerde gaz vererek gaz pozisyonu sabit tutarak miksere giden vanayı kısıyoruz motor devirden düşmeye başladığı anda kısmayı bırakıyoruz hafiften geri açıyoruz gaz halen sabit motor çok güzel şekilde devir çevirdiğini gördüğümüz yerde bırakıyoruz bu geri açma işlemi yarım maks 1 tur gibi öyle çok bir açma değil ince bir ayar. Motor bundan sonra yine sarsıntılı çalışabilir tekrar beyin üzerindeki plastik vida yardımıyla motorun düzgün çalışma ayarına getiriyoruz.En son olarak motoru stop edip gaza basmadan kontağı çevirip çalıştırıyoruz eğer tık diye çalışıyorsa ayarımız güzeldir.Eğer zor alıyorsa pirinç vida ve sarı vida ile ilgili bir sıkıntımız var demektir.Bir miktar sarı vida ile oynayıp çalıştır-stop et şeklinde motorun en iyi ilk çalıştırma ve çalışma düzenini bulacaksınız böylelikle.
Sarı pirinç vidayı gereğinden fazla açarsanız aracınız fazla yakıt tüketir.Beyin üzerindeki plastik vida da çalışma çekiş ve yakıt tüketiminde etkili ayarı incedir azar azar çevirerek ayar yapılması lazım.Zaten tüm bu vanaları öyle birkaç tur çevir çevir şeklinde değil azar azar çevirerek yoksa misal biraz açıyım 1 tur değil bazen yarım tur çevirdiğinizde bile çok şey değişebiliyor.
Biraz tecrübe meselesi motorun sesinden de anlamak gerekiyor.Bende ilk gaz ayarı yaptığım zamanlarda ya çok açıyordum ya çok kısıyordum soğuk çok iyi çalışıyordu sıcakda zorlanıyordu bi az yakıyordu bi çok yakıyordu filan tamamen deneme yanılma ustalardan gördüğüm kadarıyla artık bilgi birikimle daha iyi bir ayar yapabiliyorum.Bilgisayarlı olsa aslında çok daha iyi ben hep elle ayarlıyorum iyi yakıt tüketimi ve çekiş sağlıyorum sonuçta motoru hissediyorsunuz birde kendi kullandığınız araç ise zaten bildiğiniz araç çekişini gidişine göre ayarlama yapıyorsunuz.

Gaz ayarı sonrası tek marşta tık diye alması gerekli.Gaza bastığınızda hiç takılmadan boğulmadan çok rahat bir şekilde devir çevirmeli.Rölantide sarsıntılı veya herhangi bir devirde sarsıntı yapmamalı.Gaza yüklendiğinizde önce bayılıp sonra açılmamalı.

Bakım şart dedimya 2 sene filan önceydi araca hep elle gaz ayarı yapıyorum dedim bir bilgisayarlı gaz ayarı yaptırıyım bakalım belki daha az yakar diye götürdüm gazcıya adam çalışırken elini hava filtre kabının önüne koydu araba tak stop etti başka yerden hava almadığı için adam uzun zamandır ilk defa böyle bir tofaş gördüm dedi ben gelen çoğu arabanın komple her yeri bantlıyorum yine stop etmiyor dedi Smile Ha ayar yapabildimi yok açmış pirinç vidayı sonuna kadar araba bir acayip çalışıyor fazla yakıyor sonra yine kendim ayarladım.Yani benim gördüğüm çoğu tofaşda böyle hiç bakım görmemiş yağ ekle gaz ayarı yaptır devam cinsinden olduğundan yakar da yakar.
Kardesim eline saglik bi daha ariza cikarmamais dilegiyle Smile