Tofas Team

Tam Versiyon: motor değişimi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
aracına motor değişimi (SWAP) yapmak isteyenler için aşağıdaki bilgiler umarım yardımcı olur. Gezenbilir sitesinden alıntı yapılmıstır.

1. Tip Onayı Belgesine istinaden uygunluk belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.

2. İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden teknik belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.

3. Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.

Orijinal tipinin haricindeki motor değişikliğinde;

-Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmayacaktır.

-Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için;

- Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT,

- Araç dış gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51,

- Motor gücü: 80/1269/AT,

- Dizel Egzoz Dumanı: 72/306/AT,

Yönetmeliklerine göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranacaktır. Proje ekleri: Mukayese raporu, aranıyorsa tip onay belgesi veya teknik servis raporu, Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak)

Aracın orijinal tipindeki motor, yenileme işlemi yapılmış olanlar dâhil, kullanıldığı takdirde, bu Ekin madde 4.1.1 ve madde 4.1.2 hükümleri uygulanmaz. Sınırlı tadilat bildirimiyle, proje gerektirmeden değişiklik yapılır. Aracın orijinal tipindeki motor (yeni, çıkma veya yenileme yapılmış olanlar dâhil) kullanıldığı takdirde, sadece Sınırlı Tadilat Bildirimi onaylanır.

Sınırlı Tadilat Bildirimi ekleri: Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak), gerektiğinde orijinal motora ait bilgileri içeren kayıt (uygunluk belgesi, broşür, katalog, vb. Model yılı eski ancak özellikleri aynı (en az aracın imal yılının güncel seviyesinde), çıkma veya hiç kullanılmamış motorların tadilatında mukayese raporu ile proje düzenlenecektir.



bir sitede yazdıgına gore sıkıntı yok ...
Mevzuatı okursanız alt versiyon, üst versiyon demiyor.Önemli olan teknik belge-plan projedir. Eğer makine mühendisi teknik belge - plan projenizi onaylarsa sorun yok demektir. Her çeşit araca her motor monte edilebilir.Benzinliden dizele, dizelden benzinli veya hibrite her şekilde motor değiştirebilirsiniz. Bunu kısıtlayan tek şey aracın teknik özellikleridir. Siz 1200 motorlu arabaya 4800 motor takmaya kalkarsanız, zaten aktarma organları bunu karşılamaz, frenlerde aracı durdurumaz. Bu teknik belge- plan projeye hiç bir makine mühendisi de imza atmaz. Bence siz bu konuda işlem yapabilen bir motor ustası ile görüşün ve uygun seçenekler üzerinde somut olarak konuşunuz.

yalnız burda sorun makina muhendisinin cizdigi proje TSE tarafindan onaylanmaktadir.TSE projeleri sanayi bakanliginin AITM yonetmeligine gore inceler.

Tip Onayı Belgesine istinaden Uygunluk Belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ülkemizde yürürlükte olan ilgili yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. İmalat Yeterlilik Belgesine istinaden Teknik Belgeyle tescili yapılmış araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini sağlayan motorlar kullanılmalıdır. Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı belgelemelidir. Sınırlı tadilat bildirimi ile proje gerektirmeden değişiklik yapılır.

Yani arkadaslar araciniza aynio marka ve ayni motoru yetkili serviste FATURA karsiligi taktirirsaniz.Makine muhendisi projesini cizerek TSE ye onaylattirabilir.Sonra siz proje ile muayeneye girip Ruhsatinizi yeniletirsiniz.

Ancaaak eger gidip farkli bir motor takarsaniz ''Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı belgelemelidir" bunu belgelemelisiniz. Bu belgeyi sanirim Istanbul Teknik Universitesinden temin edebiliyorsunuz.Fiyatida baya bir tuzlu olsa gerek ( bazı yerlerde 2000 - 3000 ) euro dıyorlar ama arkadaşın birisi bu sorunu şoyle cozmüş sonuçta fabrika bu motoru çıkarırken bu testlerın hepsını yapıyor ve size düşen bir tanıdık vasıtası veya daha önce bu işlemleri yapmış olan bir "muameleci" bulmak.)...O belgeyi ve raporlari da bir araya getirebilirseniz.Muhendis projesini o raporlara dayanarak cizer...TSE den onaylanirsa olay biter..


yaniii anladıgım kadarıyla bu iş oluyor ama ıyı bir muameleci ve baglantısı olan bir makine muhendisi bu işi yapabilir..

falcon-87

Saolasın, teşekkürler İlker abi.Smile