Tofas Team

Tam Versiyon: Koltuk Isıtma Yapımı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba arkadaşlar.

İşlerimin yoğunluğu nedeni ile yine bir süredir beklemede olan bir projemi daha yeni bitirdim.

Malumunuzdur soğuk kış günleri arabanın koltuğuna oturupta sırtımız ısınana kadar epey eziyet çekeriz. Heleki sabah çok erken saatlerde işe gidiyorsak eğer.

İcatlar ihtiyaçtan doğarmış derler, ben icat etmedim ama kendi el becerim ile
aracıma koltuk ısıtma yaptım.

Koltuk kılıflarım eski olduğu için yeni ve uygun bir kılıf alarak işe başladım.

Resimdeki malzeme elektrikli battaniyelerde kullanılan rezistans.

[attachment=3044]


Kılıf içerisinde telaya dikilmiş hali görülmekte.

[attachment=3045]


Burda da içten ve dıştan dikilmiş halleri görülmekte.

[attachment=3046]

Tellerin kaymaması için kumaş parçaları ile yapıştırılmış halleri.

[attachment=3047]


Rahatımız ve konforumuz hat safaya çıkıyor. Burda ise hem sıcaklık koruması hemde konfor için için visco sünger koltuk ebatına göre kesilmiş durumda.

[attachment=3048]

Tellerin birleştirilmiş şekilleri.

[attachment=3049]

Aracımıza biraz daha model katalım.

Ben sigara içmediğim için küllüğü iptal ederek yerine düğme panelini yerleştirip ekstradan kullandığım diğer özellikler için fazladan düğme oluşturdum kendime.

[attachment=3050][attachment=3051][attachment=3052]


Projemde kullandığım battaniye rezistansını 1 er metrelik parçalar halinde "U" biçiminde şekil vererek montajladım. Daha sonra sırt ve oturak kısımlarını aynı noktara klemens yardımı ile birleştirdim. En son olarak da küllüğü iptal ederek taktığım düğme panelinde her koltuk için ayrı düğme koyarak ve elektrik bağlantılarını kontak üzerinden alıp unutma durumuna karşında tedbirimi aldım.

Toplam çekilen akım : koltuk başına 3 Amper civarıdır. (Arka koltuk 5 Amper civarı)


NOT: Bu proje uzun süre araca bağlamadan evde test edilerek montaj yapılmıştır. Rezistans üstündeki kılıf erimeye karşı direnci az olan bir malzemedir, ancak uygun şekilde ölçümü yapılarak riski ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.

Projede elektirik riski olduğundan dolayı tüm sorumluluk yapmaya çalışana aittir. Buradaki bilgiler yol gösterme amaçlıdır.

Projede kullanılan malzemelerin toplam maliyeti:
Rezistans: 25 metre= 5 TL
Yeni Koltuk Kılıfı: 40 TL
Klemens ve kablolar: 10 TL
valla abi aklımdaki projei uygulamışsın bende deri döşeme planlıyodum ama soğuk havalarda bi tarafımızın buz tutcağını düşünüp vazgeçmiştim bu işe yarar işte ama bide sıcak yaz günleri için soğutma düşünmek lazım Big Grin
(06.12.2013, 00:35)onronskz yazdı: [ -> ]valla abi aklımdaki projei uygulamışsın bende deri döşeme planlıyodum ama soğuk havalarda bi tarafımızın buz tutcağını düşünüp vazgeçmiştim bu işe yarar işte ama bide sıcak yaz günleri için soğutma düşünmek lazım Big Grin

Big Grin Evet birde işin soğutma kısmı var. Aslında peltier ile bu işi hem soğutma hemde ısıtma olarak yapmayı düşünmüştüm ama malum peltier sert malzeme olduğundan projeye ters düşüyor.
Ellerine sağlık on numara çalışma Wink
Ama o küllük yerindeki butonlar tuhaf olmuş ya Big Grin daha modifiye kapaklı toggle switch kullanarak bişeyler yapsaydın keşke Gülümseme
olsun başlamak bitirmenin yarısıdır soğutmayada bi çare buluruz Big Grin
(06.12.2013, 00:40)Falcon417 yazdı: [ -> ]Ellerine sağlık on numara çalışma Wink
Ama o küllük yerindeki butonlar tuhaf olmuş ya Big Grin daha modifiye kapaklı toggle switch kullanarak bişeyler yapsaydın keşke Gülümseme

Koltuk ısıtması orjinalde olan bazı araçların düğmeleri var ayarlı onlardan bulursam iptal edip işi daha da orjinale çevireceğim. Bunlar şimdilik elde olan malzemelerle yaptıklarım.

Düğmelerimi küçüğe çevirince orjinaller boşa çıktı bende sağda solda atıl durmasın diye taktım.
(06.12.2013, 00:46)Emre Fırat yazdı: [ -> ]Elinize sağlık güzel uygulama olmuş Smile Ben hazır koltuk ısıtmalardan aldım almanya'dan pedleri orjinal alman malı 43 euro civarı ön iki koltuk için oturma ve sırt kısmı için toplam 4 parça ,röle , çift kademeli düğmeleri ve kabloları dahil içinde . Tanıdığımın gelirken getirmesini bekliyorum kargoyla göndertirsem 35 euroda kargo fiyatı var . Bu yaptığınızı arka koltuklar için düşünebilirim Smile Elinize sağlık malzemeleri nereden temin ediyorsunuz ?

En önemli malzeme malum battaniye rezistansı, onuda Kayseri de elektrikli battaniye üreticisinden temin ettim.

Normalde 220 volt ile çalışan 25 metrelik bu tel 1 er metrelik parçalara bölününce 12 volt ile de kullanılabiliyor. (her üreticinin rezistansta farklılık olabilir, ölçme ve kontrol yöntemi ile uygun miktar ayarlanabilir.)
abicim mükemmel bir proje olmuş gerçekten bu rezistansları kullanarak çalışmayan arka cam rezistansını yapanı görmüştüm nette gezinirken 1-1,5 sene önceydi sanırım ama bu süper olmuş elinize sağlık Blush
güzel buluş emeğine sağlık
Lazım olan bu Smile
http://www.ebay.com/itm/1p-Heated-Pad-Seat-Heater-Car-LED-switch-set-dry-Repair-/251362978978?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item3a8666aca2&vxp=mtr
Sayfalar: 1 2