Tofas Team

Tam Versiyon: arabanın şase kablosu ısınıyor yardım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
arkadaşlar arabanın aküden kaportaya bağlantı yerindeki kalın şase kablosu ısınıyor sizce normal mi yoksa bi sıkıntı mi var bazen akü ışığı yanıyor gaz verince ışık söner gibi Oluyor bunla alakası olabilir mi ama akü bitmesi şarj etmeme gibi bir sorun yok kontak kapalıyken ısınma yapmıyor sizin araçlarda da böyle bir problem var mi .
İçerisinden akım geçtiği için bir miktar ısınması normaldir.
Ama el yakacak cinsten ısınıyorsa sorun var demektir.
Aracın bir yerinde kısa devre söz konusu olabilir. Üstünde durulması gereken bir problem.

Bu arada şase kablosunun ısındığını nerden anladınız şans eserimi ? Smile
aynen o kablo nasıl dikkat çekti. sigorta kutusunundaki sigortalara bak onlar osonoyorsa asıl problem
(01.11.2013, 11:42)gkhan yazdı: [ -> ]aynen o kablo nasıl dikkat çekti. sigorta kutusunundaki sigortalara bak onlar osonoyorsa asıl problem


Evet birde o var.
Şase kablosu fazla ısınıyorsa sigorta paneli cayır cayır olmalıydı Smile
Kaldı ki benim panel bile kalorifer gibi ısınıp sigortaları erittiği halde eksi kutbunun kablosunda hiçbir anormallik olmuyordu.
(O anda çıkardığım için kontrol etmiştim ısınsa farkederdim sanırım)

Sigorta panelini iyice kontrol edin bence de , sonra da çalışmayan akşamlarınızı elektrikten anlıyorsanız açıp bakın temas eden varmı diye.
Örnek en basiti çakmaklık olabilir genelde önemsenmez ancak aracı bile yakar
geçen gün arabanın suyuna bakarken elim akünün ordaki siyah kabloya değdi bi ısınma hissettim dikkatimi çekti fazla bir ısınma söz konusu değil ama ısınmış ti az da olsa çalışmayan hiç bir aksam yok bir de sigorta kutusunu kontrol ederim dediğimiz gibi ama Sadace araba çalışırken ısınıyor kontak kapalı iken ısınma yok şarj dinamosu olabilir mi diye düşünüyorum çünkü ara sıra akü ışığı yanıyor ama araç şarj kesmesi olmadı .
Bence senin arabanın alternatör dinamosunun içindeki tarak diyot bozulmuş ısınmada yapar akü lambasıda ondan pır pır ediyodur
o kablonun bağlı olduğu yeri sök temizle elektrik akımı geçerken temassızlık nedeni ile ısınma yapar araçta teyp vardır teypler çalışmaz iken de az miktar elektrik harcarlar yani aküden az miktar enerji bitirirler aracı çalıştırdığında dinamo bu enerji kaybını gidermek için ilk başta fazla akım gönderir sonra volt değeri 13 volta yaklaştıkça akım miktarı azalır ilk başta çekilen akım ısıtıyor o bağlantıyı ha birde kablo kopması nedeni ile kesit azalamadan da ısınır.
teyp şu yeni usb sabit kafalı teyp kapalı iken saati açık kalıyor ondan olabilir yada dinamo
Dinomodaki diyot bozulunca biraz dalgalı akım gönderir akü lambası ondan pır pır eder akü az şarj olur elektrik sistemindeki parçalar zamanla bozulur dalgalı akımda kabloda ısınma yapar