Tofas Team

Tam Versiyon: erzurum gibi soğuk memleketlerde arabayı çalıştırmak ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
arabayı nasıl çalıştırmalıyız ocak ayında nasibse gitmeyi düşünüyorum araba soğuduktan sonra çalışmayacak diye aklım çıkıyor. nelere dikkat etmem lazım bunun usulü yolu yordamı nedir malum -30 dereceleri görüyor oralar
Erzurumlu arkadaşımız şöyle bir konu açmıştı http://www.tofasteam.com/Konu-antifiriz-su-karisimi.html
10-40 yağ,bakımlı benzin ,ateşleme ve elektrik sistemi.
konuyu okudum biz bu işden yırtarız o zaman inşallah araba bakımdan daha yeni çıktı zaten baya bi masraf yaptık. cevaplar için teşekkürler
Tavsiyem radyatörü boşaltıp antifiriz doldurun tamamiyle tabi hortumlarda ki ve motorda ki suyu unutmamak gerekiyor bunlarında boşaltılıp antifiriz koymanız gerekiyor en azından suyunuz donmaz.2. olarak is gazda o havada çalıştırmak zor aracınız benzinde çalışması gerekiyor benzin ayarlarını tam olarak yaptırmanız gerekiyor.3. olarak ateşlemenizin düzgün olup ayarlarının tam olması gerekiyor.
(31.10.2013, 12:16)SerialKiller yazdı: [ -> ]Tavsiyem radyatörü boşaltıp antifiriz doldurun tamamiyle tabi hortumlarda ki ve motorda ki suyu unutmamak gerekiyor bunlarında boşaltılıp antifiriz koymanız gerekiyor en azından suyunuz donmaz.2. olarak is gazda o havada çalıştırmak zor aracınız benzinde çalışması gerekiyor benzin ayarlarını tam olarak yaptırmanız gerekiyor.3. olarak ateşlemenizin düzgün olup ayarlarının tam olması gerekiyor.

çalışır her koşulda yeterki lpg donmasın Smile bitliste çalışırken lpg donuyordu, donmadığı günler gazda tek marş alıyordu ve radyatör su doluydu
Çok güzel tavsiyeler Allah razı olsun
full antifiriz,sağlam akü,iyi bir ateşleme ve benzin ile arabanız çok rahat çalışır..lpg de bıraktığında çalıştımazsın kendimden biliyorum..erzuruma geldiğim ilk sene böyle bi olay yaşadım... şahin erzurumda 10/40 yağ olmadan kışın asla çalışmaz...elimde olsa 5/30 koyacam ama 10/40 bile tofaşın yağı değil ve motara zararlı...ne yapalım mecbur koyuyoruz...bunları yaparsan araban çok rahat çalışır ondan sonra arabası modelli olupta çalışmayan arkadaşlar ufo gören masum köylü gibi bakarak bilmem kaç model tofaş çalışıyoda bizim arabamız neden çalışmıyor,benim arabayada bi takviye yap,bu araba nasıl çalıştı lan gibi sözler duyarsın arabanı daha da çok seversin....aracını lpg ile çalıştırma oranın düşüktür ve ilk çalıştırmada çalıştıramazsan lpg donar ve beyine sıcak su dökerek açılması için uğrasınsın falan filan...burda kaputa halı kilim battaniye atanlar aracını çadırla saranlar mazotu donup pürmüzle depoyu ısıtanlar vs. göreceğin bazı şeylerden birkaçı...erzurumda aracın varsa garajın olacak başka çaresi yok...garajın yoksa aracın önünü sağlama almak zorundasın mesela kuytu duvar dibi olur iki aracın arası olur burdaki maksat önden soğuk almasını engelliyerek aracımızı korumak biraz daha işimizi kolaylaştırır...bence arabanın bakımlı olması burdaki en önemli hususltur...
bizim arabaya 20 50 konuldu yanılmıyorsam yağ olarak olmazmı bu acaba
bir erzurumlu olarak ben de yorumda bulunayım.

öncelikle araç bakımlı olmalı yani lpg beyin üzeri ve tank üzerindeki valflerinden tutun da kontak termiğine kadar.

artı yağ olarak 10 40 kaliteli bi marka kullanılmalı. akü ise, soğuğu yiyince süzmeyen tam verim çalışan bir akü olmalı. zira yeni bi aküde dahi -40 derecede süzmese dahi soğuğu yediği için bir nebze güç kaybı olacaktır. buralarda sogukta iyi çevirsin diye Şahin'e 70 amper akü genelde tercih edilir. fakat ben orj değeri, 60 amper kullaniyorum. doğal olarak yaz sicaklarina gore ilk marşı motor soğuk olduğu için yavaş çeviriyor iste burada kompresyon, elektrik tertibatinin iyi oluşu (marş motoru kömurleri - kollektörü, alternatörün kömürleri, konjektöru ve su nem kırağı geçirmemesi için keçeli bilyaları bakımlı olmalı. daha sonra, buji, buji kabloları bobin çıkış kablosu, avansın verimliliği vb. bakımların sorunsuz oluşu her mevsim dahil araca katkı sağlar.)

arti malumunuz antifiriz ve cam suyu konusu.

beyni verimli calistirabilmek maksatli Termostatin devreye giriyor olması, ve tabii ki araç cam iç yüzeyinin buzunu saglam bir kazıma kureği :-) ile kaziyip, sonrasinsa cami ısıtmak ve buğuyu önlemek için; difuzorler yönelticiler ve kalorifer musluğunun iki yönde de çalışması gerekiyor.

unutmadan, otomatik jikle kusursuz olmalı. hatta, araca marşı vurmadan once gaz pedali bir kac kez köklenip otomatik jikle tertibatının araç çalışmadan önce mekanik olarak devreye girmesi yararınıza.

tecrübeyle sabit olan ve sık sık arıza çıkaran bazı değil bir çok aksaklıkları var arabalarımızın :-) kimisi benzin pompasindan, kimisi benzin karbrator ayarindan, kapiş memesinden. kimisi gaz kelebeğinden, kimisi hava ayarindan, kimisi lpg beyin diyafram sertleşmesinden veya kalitesiz, markasiz beyin kullanmaktan, kimisi valflerin soguktan ve akünün güçsuz kalmasindan ötürü ve (role tertibati) acilmamasindan, açılınca kapanmamasından veya lpgde marş yapıp uzun marşla beyin karlanmasi yapmasindan: zira buz gibi havada lpg de marsi verdiğiniz an lpg karli halde yani sıvı fazdan tamamen gaz fazina geçmeden -hani cakmagın arkasına kibrit çöpü basinca oluşan karlanma ile ayni sekilde, piston kafalarina karlanmis lpg ulaşması (motor icin cok riskli) - uzun sure marş basmadan oturu buji yaglamasından veya aracına sadece binen bunların hiç birisi umrunda olmayan sürücüden dolayı vb bir suru sıkıntı sayabiliriz.

sürücüyü suçladım özellikle çünkü her şey araç sahibinde başlar. bunların onda birini dahi aracına yapmayıp, kış boyunca akü takviyesi isteyen soğuklarda araç başında tir tir titreyen çalıştırınca da saat başi inip aracını ısıtan, donma korkusu ile saat başı inip aracını olduğu yerde ısıtıp sicak tutan ve bu yaktigi yakitla kaç akü alacağını bile hesap edemeyip ben araba biniyorum diyenleri kastediyorum.

Mesela ben aracıma abartılı derecede titizim. ancak ben şunu gördüm biliyorum ki: aku atesleme ve kompresyon iyiyse ve yolunda gitmeyen bir durum yoksa o arac her türlü calisir ve ilk soguk marsi da en fazla 5 sn sürer. hatta ben -40 ta lpg de 4 5 sn kadar kisa sureli bir marşta aracı çalıştırabiliyorum. bazen benzin olmayınca mecbur kaliyor insan. ya da benzin bitirmek istememeyince :-) brc 2a kit. fakat insanin içi gidiyo çok zararlı motora.

tavsiyem şu sekilde olur. malumunuz, hem motoru korumak için hem cabuk isitmak ve lpg de surekli stop etmemek için aracınızın karbratöru kusursuz olsun ve park edince benzine alip stop edin sabah da ilk marşı benzinde yapin çalışır çalışmaz ayağınızı 2000 dev/dk da sabit tutun. veya manuel jikle bulunuyorsa aracınızda, jikle çekip marşa başlayabilirsiniz. fazla gaz vermeyin sonra anahtari ortaya alın karbratör şamandrasındaki benzin bitene kadar, Termostat da iyiyse zaten beyne ılık su gitmiş olur. dikkat edin ortaya alıp gazi koklerseniz karbrator samandrası çabuk boşalır. zira hava soguk otm. jikle acık ve haliyle gaza yüklendikce soğuk motor benzini çiğ alacaktır. bu şekilde lpgye gecis yaparsanız kış gunlerinde fazla benzine ihtiyaç duymasınız.

haftanın belli günleri sehir dışında olduğum için haliyle 2 3 hatta 5 gun -30 -40 larda uzerindeki kar dahi temizlenmeden yatmış olabiliyor araç. tek marşta çalıştırabiliyorum ister lpg de ister benzinde fark etmiyor :-) ancak genelde benzinde çalıştırıyorum.

son on yıldır fazla kar yağmıyor. fakat ayaz ve soğuk fazlasıyla devam ediyor. masraftan kaçmıyorsanız kışlık lastik olarak 2 adet çeker akslara degil; 4 üne de 1. sınıf kış lastiği almanızı tavsiye ederim. çünkü kışın ortasında geleceginiz için erzincan sakaltutan mevkii genelde zorlu oluyor. ve ocak subat arasinda genelde guneş sadece aydinlik saçıyor erime yok :-(

kar temizliği konusunda sehir içi yollar caddeler sürekli temizleniyor kül ve tuzlama yapılıyor. ama ne olur ne olmaz tedbiri elden bırakmamak lazım. temizlenen yol üzerindeki ince kar tabakası jilet gibi kayıyor bilginize

biraz ayrıntılı yazdım arkadaşlar kusura bakmayın uykum kaçtı gece gece sabah iş için nasıl uyanacam bilmiyorum :-)
Sayfalar: 1 2