yigitasker
Enjeksiyonlu Tofaş Ecu Pc ye Bağlama Sorun ve Çözümleri
32
3826
Konuyu Okuyanlar:1 Ziyaretçi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
yigitasker YİĞİT
  • Konular73
  • Mesajlar2,470

  • İsim: Yiğit
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: 2001 ŞAHİN 1.4 İE
Değerli arkadaşlar uzun süreli bir arayış sonunda adam akıllı bir servisi keşfetmiş bulunmaktayım, yer İzmir 3.Sanayi "Otolab Bosch" firması, Bornovada ağaçlı yol diye tabir edilen bir güzergahta üzerinde kime sorsanız söyler, firma mini bir fabrika tarzında içerisinde mekanik,elektrik ve birçok bölüm mevcut başta rütbeli olarak bir baş usta ve çalışan diğer usta ve kalfalar mevcut, gittiğinizde size iş bitimi veya başında size kayıt açıyorlar ve aracınız bir daha gelirse direk tanıyor kayırlara bakarak ona göre müdahale ediyorlar bizim alaylı tarz sanayi işi yapmıyorlar anlıyacağınız. 
Gelelim konumuza elektrik bölümünde aklınıza hangi araç gelirse Ecusunu bilgisayara bağlayarak arıza tespit, hata kodu silme işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz ellerinde her tür cihaz ve ona bağlı kabloları var detaylı ilgilenme ve sorun çözümüne ulaşma yolları geniş. 
Uzun zamandır aracımın ecusunu pc ye bağlamak istiyordum, birkaç yer buldum ancak ellerindeki cihazlar ve yazılımları pek güvenilir değildi.

[Resim: 20180329_155349.jpg]

[Resim: 20180329_155354.jpg]
İlk olarak aracın ecusunu pcye bağladık, cihazda aynı zamanda wireless gibi bir özellik var kablolar bağlanıyor uzaktaki bilgisayarda arızalar görülebiliyor arada ayrı bir bağlantı kablosuna gerek duyulmuyor.

[Resim: 20180329_160010.jpg]
Ardından kontak marş konumuna getiriliyor ve arızalar ekranda gözüküyor, bende ilk olarak 13 arıza tespit edildi neredeyse aracın heryeri arızalı gibi fakat bu birşey teşkil etmiyor çünkü aracın beyni belkide ilk kez cihaza bağlandığı ve zamanında çeşitli müdahalelerden geçtiği için arızayı ekstradan fazla göstermesi doğal kabul ediliyor, önemli olan hata kodlarını yani ekranda çıkan arızaları bir program aracılığıyla silip tekrar kontak aç kapa yapıldıktan sonraki çıkan tablo, bende gördüğünüz üzere sadece "emiş havası sıcaklık sensörü" yani bir diğer adıyla enjektör ısı emiş sensörü arızası verdi, usta hava kazanını söktükten sonra bir baktık ki sensörün soketini temizlik yaparken takmayı unutmuşum yada daha önceki usta unutmuş ve bende görmemişim soket takıldıktan sonra tekrar bakıldı ve sıfır hata verdi, teste çıkıldı herhangi bir problem olmadığı onaylandı ve aracım saat gibi çalışır hale geldi .
Bu işlemde hata kodlarının silinmesi demek araçta herhangi bir sensör arızası olmasa dahi ecunun tekrardan kafa karışıklığına uğrayıp aracın çalışmasındaki problemleri yapmasına engel olması demek olduğunuda belirttiler.
Bu cihaz sayesinde aracımızdaki olan sensör ve az çaplıda olsa mekanik arızaları tespit edebilme ve çok para harcamadan çözüme direk nokta atışı yapabilme durumuna sahip oluyoruz.
Fakat dipnot düşülmeli ki , enjeksiyonlu Tofaşların karbüratör kütük üzeri sensörlerinin uyum problemi var ise ve ustası bakmasına rağmen ayar tutmuyor ise malesefki o kütük ve üzerinde mevcut olan " Gaz pedal konum sensörü, enjektör ısı emiş sensörü ve rolanti sensörü" nün üzerinde olduğu alt ve üst kütüğün komple sıfırı ile değiştirilmesi sonucu kesinleştiriyor piyasa fiyatı şuan 550 Lira ... 
Aracın ecusunu pc ye bağlamak ve arıza tespiti yapılması nakit 70, kredi kartı ile 80 lira, okuduğunuz için teşekkürler ...
[+] 4 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
07-mirafiori TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular38
  • Mesajlar516

  • İsim: Ömer ilkkan
    Şehir: Antalya
    Yaşınız: 18
    Araç Serisi: 1978/131
Mükemmel paylaşım hadi bakalım şimdi sahiplerine çile çektiren enjeksiyonlu tofaşlar düşünsün Big Grin :ok
ANTALYA İL TEMSİLCİSİ
Antalya/1978 Murat 131
Şuan Offine!
Şuan Offine!
yigitasker YİĞİT
  • Konular73
  • Mesajlar2,470

  • İsim: Yiğit
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: 2001 ŞAHİN 1.4 İE
(30.03.2018, 00:40)07-mirafiori yazdı: Mükemmel paylaşım hadi bakalım şimdi sahiplerine çile çektiren enjeksiyonlu tofaşlar düşünsün Big Grin :ok

Aynen kardeşim maksadım aracına önem veren enjeksiyonlu Tofaş sahiplerinin çözüme kavuşmaları Smile
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
tituslivius Tofaşın Hastası
****
Moderatör

  • Konular44
  • Mesajlar1,606

  • İsim: Cenk.F.G.
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 36
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: ----
Forumda bi yerde bunun konusu olacaktı IAW_ECU_Scan ve elm327 birde ara kablo ile arıza okunabliyor
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Cihan3506 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular3
  • Mesajlar82

  • İsim: Cihan
    Şehir: Isparta
    Yaşınız: 24
    Araç Serisi: Doğan 1.6 i.e - 2001
güzel paylaşım teşekkürler :alkis
İzmir deyim en kısa zamanda uğrayacağım adrese :ok
2001 Doğan 1.6 i.e LPG
358 Boğaz Yeşil
Şuan Offine!
Şuan Offine!
exsantric TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular182
  • Mesajlar4,662

  • İsim: Yasin
    Şehir: Antalya
    Yaşınız: 26
    Araç Serisi: R9
çok basit bir sistemle hata kodlarının silinmesine sevindim bizim tofaşların yazılım kodları güncelleme gerekiyormu format gibi bir nevi
                                              

                                      
Şuan Offine!
Şuan Offine!
rantez22 T-Stopcu
**
Aktif Tofaşcı

  • Konular24
  • Mesajlar5,421

  • İsim: Muhammed
    Şehir: Edirne
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: Murat 131 Kartal
    Model Yılı: 1984
güzel tam aradığım yer
ALAMANCI
Şuan Offine!
Şuan Offine!
prestige TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular12
  • Mesajlar462

  • İsim: Ahmet
    Şehir: Adana
    Yaşınız: 42
    Araç Serisi: Şahin S 1995
Adana'ya da şart böyle servis. Çünkü kendi servisi ilgilenmiyor.
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
jigsaw_54 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular83
  • Mesajlar1,515

  • İsim: Eray
    Şehir: Sakarya
    Araç Serisi: Diğer
    Model Yılı: ----
şöyle söyleyeyim daha önce ford aracım varken elm327 cihaz almıştım bluetoothla telefondan bağlanabiliyorum ve arıza kodlarını kendim silebiliyorum .. dünya standartlarında olan obd2 16 pinli bağlantı yuvası piyasadaki araçların %99unda mevcut. bazı modeller hariç hepsinin girişi aynıdır ve bütün araçların hepsine tek cihaz ile bağalanabiliyorsunuz. 

bizim sorunumuz şu .. az önce dediğim gibi piyasadaki araçların %99unda obd2 mevcutken bizim tofaşlar %1lik kısımda kalıyor. 3 pinli beyin soketine sahip olduğu için ve maalesefki sözde ustalarımızın "ARABA TOFAŞ YA NOLCAK NE ARIZA KODU" düşüncesi yüzünden her yerde bu işlemleri yaptıramıyoruz. 

oysaki zamanında bunlara 16pinli obd2 soketi yapmış olsalardı günümüzdeki enjeksiyonlu tofaş önyargısı olmayacaktı. 

şuan elm327 cihazımla yaklaşık 10-15 farklı model eşin dostun aracına defalarca kez bağlanıp arıza kodlarına bakıp çözümleri kendimiz halledebilirsek hallettik halledemesek bile ustalara bilinçli bi şekilde davranıp daha ucuz ve kolay yönden sorunlarımızı giderdik. hatta ve hatta araç alırken cihazı yanımıza alıp araçlara bağlanarak olası arıza kodlarına göre araçlara yaklaşımımızı ayarladık. piyasada çakal çok. arıza lambasını söken mi dersin airbag lambasını farklı bi lambayla dirençle kandıran mı dersin .. hepsine karşı ben önlemimi almış oluyorum Smile 

dediğim gibi bizim sorunumuz tofaşlar 16pinli obd koymak yerine 3 pinli soket yapmışlar ve tabiki ustalarımızın tofaş arabasında ne arıza kodu yaaa bakış açısından dolayı enjeksiyonlu araçlarımızın hor görülmesi..

sizin adınıza sevindim naz yapmadan bağlanabilecek bilinçli bir servis bulmuşsunuz Smile
[+] 2 üye bu paylaşımı beğendi
 
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Cihan3506 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular3
  • Mesajlar82

  • İsim: Cihan
    Şehir: Isparta
    Yaşınız: 24
    Araç Serisi: Doğan 1.6 i.e - 2001
elm327 ve 16 pin girişini 3 pin e çeviren ara kablosunu malum çin sitesinden sipariş verdim  Smile
geldiğinde yeni bir konu açıp olumlu olumsuz bildiririm ancak size bir sorum var. Bu ara kablosunda 3 pin dışında ayrıca 2 adet kıskaç var kırmızı ve siyah sanki + - bağlanacak gibi bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim.
2001 Doğan 1.6 i.e LPG
358 Boğaz Yeşil