mort
Doğan Şahin kartal İE enjeksiyonlu araçlardaki sensörler ve görevleri
4
3660
Konuyu Okuyanlar:1 Ziyaretçi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
mort TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular21
  • Mesajlar59

  • İsim: Erdal
    Şehir: Giresun
    Yaşınız: 31
    Araç Serisi: tofaş 98
1. OKSİJEN (LAMDA) SENSÖRÜ


.Görevi
Oksijen (Lamda) sensörünün görevi; yanma işleminden sonra silindirlerden atılan egzoz gazları içersindeki oksijen miktarını ölçerek ECU’ya karışımın zengin veya fakir olduğunu bildirmektir


[Resim: images?q=tbn:ANd9GcROQzu55acHDvoBulQldIn...cr6UjhLiNQ]




Lambda Oksijen Sensörü Arızalı Olduğunda Ne Olur?

Öncelikle sensörün vereceği arızaya göre motorunuzun vereceği tepki değişecektir. Aşağıdaki maddelerin hepsininde gerçekleşmesi gerekmez. Bu maddelerden birisi başınızda varsa lambda sensörünüze dikkatinizi verin. Bu sorunlar ECU danda kaynaklanıyor olabilir.



1. İlk başlarda motorunuzda rolanti devrinde düzensizlikler başlar.

2. Yakıt sarfiyatınız artmaya başlar.
3. Motorunuzun gücünde sürekli düşme yada zaman zaman ani güç artış ve düşmeleri olabilir.
4. Egzestunuzdan koyu renkli duman atmaları olabilir.


2.. KRANK MİLİ KONUM SENSÖRÜ


.Görevi
Krank mili konum sensörünün görevi; krank milinin devir sayısını ve tam

pozisyonunu, başka bir ifade ile açısal konumunu tespit ederek ECU’ya iletmektir.
Aynı zamanda bu bilgiyi, elektronik kontrol ünitesi tarafından gösterge tablosundaki motor devir saatine göndermektir.




Krank milinin açısal konumu; püskürtme açısını, buna göre de elektronik kontrol ünitesi tarafından püskürtme süresinin hesaplanması için tetikleme noktasını verir. Gerçek zamanlı olarak krank mili devir sayısının algılanabilmesi için endüktif sensörler kullanılır.

[Resim: images?q=tbn:ANd9GcQ2Xdk8_pRYi3CSmvhneMH...4mMuMsaEzQ]



bu parça arızalandığında aracınız kesinlikle çalışmaz.


3. MUTLAK BASINÇ SENSÖRÜ NAMI DEER MAP SENSÖRÜ



1.Görevi
Mutlak basınç sensörünün görevi; kontak açıkken atmosfer basıncını, motor çalıştıktan sonra ise emme manifoldu basınç veya vakumunu ölçerek ECU’ya elektriksel olarak bildirmektir. ECU gelen bu bilgi ile emilen hava miktarını algılar, buna göre enjektörün açılma süresini ayarlar. Havanın basıncı ve sıcaklığı göz önüne alınarak havanın yoğunluğu hesaplanır. Böylece geçen havaya ne kadar yakıt püskürtüleceği hesaplanır. Bu sensöre



“Manifold Mutlak Basınç (MAP - Manifold Absolute Pressure) Sensörü” de denilmektedir.
   




Arıza belirtisi:aracı çalıştırmada zorluk çekiş düşüklüğü kerkinme buna bağlı eksozdan aşırı siyah duman atma ve aşırı yakıt tüketimi.


4: GAZ KELEBEĞİ KONUM SENSÖRÜ


 Görevi


Gaz kelebeği konum sensörü kelebeğe bağlanmış bir potansiyometreden oluşur.Potansiyometrenin çıkış sinyali ECU’ya kelebeğin konumunu iletir. Bu sayede ECU kelebeğin kapalı, tamamen açık veya kısmen açık olduğunu anlar. Kelebek kapalı ise ECU rölanti hızını regüle eder veya hız 1200-1500 dev/dk’dan yüksekse ECU hiç yakıt enjekte edilmediğinden emin olur (yavaşlama). Kelebek tamamen açıksa (tam yük) ECU karışımı zenginleştirir ve muhtemel ateşleme zamanını ayarlar.


ARIZA BELİRTİSİ


Gaz pedalına basıldığında geç tepkime rolantide dalgalanma roalantide motor sitop etme ve sabit hızda giderke kasılma görülür.


5: MOTOR SOĞUTMA SUYU SICAKLIK SENSÖRÜ.


 Görevi:


Motor soğutma suyu sıcaklık sensörünün görevi, soğutma suyu sıcaklığını ölçerek yakıt beslemesini motorun çalışma koşullarına göre ayarlayabilmesi için ECU’ya sinyal voltajı ile iletmektir.Sensörün yapısındaki termistör, soğutma suyu sıcaklığı ile ters orantılı direnç üretir.Düşük sıcaklıklarda yüksek direnç değeri, yükselen sıcaklıkla da azalan direnç değeri ve bununla orantılı sinyal voltajı ECU’ya iletilir. ECU ise bu direnci izleyerek silindirlerdeki karışımı doğru oranda zenginleştirmek amacıyla motorun ısısını hesaplamaktadır. Düşük sıcaklık şartlarında yakıtın buharlaşmasının zor olması nedeniyle daha zengin bir karışıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenden dolayı, soğutma suyu sıcaklığı düşük iken termistörün direnci artar ve yüksek voltajlı bir sinyal ECU’ya gönderilir.ECU bu sinyali esas alarak soğuk motorun çalışmasını iyileştirebilmek için yakıt enjeksiyon hacmini artırır. Soğutma suyu sıcaklığı yüksek olduğu zaman düşük voltajlı bir sinyal ECU’ya gönderilerek yakıt enjeksiyon hacmi azaltılır. Soğutma maddesi sıcaklığının motor işletme sıcaklığı üst kritik değerine ulaşması durumunda, sensör tarafından iletilen sinyale müteakip ECU fan devresini kumanda eder.


   


ARIZA BELİRTİSİ: Araçta rolantide yüksek çalışma ve yakıt tüketimde artma olarak kendini belli eder.


6:  Enjektörler 


[Resim: images?q=tbn:ANd9GcQ5WSpUSATuYfksNWBABXP...wXXEW5mtCQ]


Elektronik enjektörler mekanik enjektörlerin aksine sürekli açılıp kapanarak çalışır. Enjektör açıldığında benzin basıncı ile benzin ince delik veya deliklerden emme manifoldundangeçen havanın üzerine püskürtülür. Böylece küçük partiküller halindeki yakıt yanma odasına doğru harekete geçer. Enjektörün püskürttüğü benzin miktarı benzin basıncı, meme büyüklüğü ve duty cycle (enjektörün açık kalma süresi) ile doğru orantılıdır. Ayrıca temiz olmayan meme püskürtülen benzin miktarını olumsuz etkileyebilir. Kirlenme, delinme v.s. sonuçlarda motordan büyük miktarda performans kayıpları gözlenir. Ayrıca karbüratör de delik varsa araba motoru sıcakken çalışmayabilir.


7:ROLANTİ SENSÖRÜ NAMI DEER ROLANTİ MOTOR.


[Resim: gm_iac_idle_air_control_motor.jpg]



GÖREVİ:Rolanti valfi dediğimiz (rolanti ayar motoru, rolanti ayar valfi, air control valve, idle air control valve, speed control valve isimleriyle anılır) içerisinde step motor bulunan gaz kelebeği kanalı yada haricinde ayrı bir hava kanalı üzerinden rolantiyi dengelemek amacıyla motora alınan hava miktarının vidalı bir piston yardımıyla kontrolünü sağlayan bir elemandır. Elektronik jigle gibi bir sistemdir fakat sadece jigle görevi değil rolanti ayarınıda yapmaktadır. ECU(motor kontrol ünitesi) tarafından kontrol edilir. Motor devri, motor sıcaklığı gibi bazı kriterler baz alınarak rolanti valfinin ucundaki vidalı pistonu ileri itip hava akımını kısıtlamak yada hava akışını artırmak suretiyle rolantinin ECU tarafından kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır.
[+] 3 üye bu paylaşımı beğendi
KRAL/GİRESUN/98 KARTAL SLX1.6İE.areketli ryu resimleri
[Resim: haduken.gif]
Şuan Offine!
Şuan Offine!
mort TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular21
  • Mesajlar59

  • İsim: Erdal
    Şehir: Giresun
    Yaşınız: 31
    Araç Serisi: tofaş 98
Arkadaşlar bazı resimler çıkmamış kusura bakmayın sayın admin çıkmayan resim yerlerini temizler ozaman resimleri tekrar eklerim kusura bakmayın
KRAL/GİRESUN/98 KARTAL SLX1.6İE.areketli ryu resimleri
[Resim: haduken.gif]
Şuan Offine!
Şuan Offine!
bycihan06 A'yıktınmı C'anım ;-)
TofasTeam Üye

  • Konular11
  • Mesajlar111

  • İsim: cihan
    Şehir: ankara
    Yaşınız: 30
    Araç Serisi: 2000 şahin 1.8 ie
öncelikle bilgiler için teşekkürler acaba GAZ KELEBEĞİ KONUM SENSÖRÜ ter olarak nerde takılı rölantide dalgalanma ve gaz pedalına basıldığında ise hemen tepki vermemesi yani gazı geç yeme gibi sorun bu sensörden kaynaklanıyor olabilirmi?
ToFaŞk CaNdıR :ohoh
Şuan Offine!
Şuan Offine!
mort TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular21
  • Mesajlar59

  • İsim: Erdal
    Şehir: Giresun
    Yaşınız: 31
    Araç Serisi: tofaş 98
Hava filtresi kapağının altında rolabti motorunun hemen yanında buda resmi.
[Resim: 503_uno-70-sx-rolanti-motoru%20(2).JPG]
[Resim: 537_uno-70-sx-rolanti-motoru%20(4).JPG]
KRAL/GİRESUN/98 KARTAL SLX1.6İE.areketli ryu resimleri
[Resim: haduken.gif]
Şuan Offine!
Şuan Offine!
bycihan06 A'yıktınmı C'anım ;-)
TofasTeam Üye

  • Konular11
  • Mesajlar111

  • İsim: cihan
    Şehir: ankara
    Yaşınız: 30
    Araç Serisi: 2000 şahin 1.8 ie
bu parçayı netten bulamadım fiyat olarak bilginiz varmı vede arızalı olup olmadıgını garantı olarak nasıl anlayabiliriz?
:/
ToFaŞk CaNdıR :ohoh